Hét munkáltató foglalkoztatott feketén térségünkben az év első felében

Illusztráció / cyberpress.hu archívum

Három soproni és négy vidéki foglalkoztató bukott meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzésén idén – derül ki a hatóság által közreadott adatokból. A NAV feketelistáját rendszeresen közzéteszi, amiben beazonosítható azok neve, székhelye és adószáma, valamint a jogsértést megállapításának dátuma is. Ebben azok a cégek és egyéni vállalkozók szerepelnek, akik számára végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be az alkalmazottuk munkaviszonyát.

A NAV a közzétett adózók adatait két év elteltével törli.

Az elmúlt hat hónapban, 2023 első felében is voltak olyanok Sopronban és környékén, akik nem tartották be a jogszabályokat. Összesen nyolc jogsértést állapított meg a hatóság, egy soproni egyéni vállalkozó két egymást követő hónapban is mulasztott. Tavasszal Sopronban egy másik egyéni vállalkozó és egy vendéglátással foglalkozó vállalkozás kapott határozatot.

A kistelepüléseken működő vállalkozások főtevékenységük szerint épületépítéssel, szórakoztatóparral és fizikai közérzetet javító szolgáltatással foglalkoznak, mellettük egy egyéni vállalkozó akadt fenn az adóhivatal horogján. A székhelyek alapján Peresztegen, Újkéren és Petőházán tartják nyilván a cégeket.

A kétéves közzétett időtartamot vizsgálva 33 soproni és térségi feketén foglalkoztatott jogsértés tartanak nyilván.

Többségében vannak a vendéglátással foglalkozók, az idein túl további két cég duplázott  rövid időn belül a jogsértések számában. Úgy tudni, az ismételt jogsértés a kiszabható bíróság mértékét jelentősen megnöveli, továbbá üzletek esetében azok ideiglenes bezárását eredményezheti.