Hahó soproniak! Létezik utazástervező oldal, ami megmondja, mikor jön a busz!

Az utas.hu még tesztverzióban fut, de utazásszervezés mellett valós időben követhető a helyi és helyközi járat országszerte / printscreen

Sopronban még a hajdanvolt Kisalföld Volán, majd az ÉNYKK ideje alatt is egészen jól működő valós idejű járműkövetést biztosított a szolgáltató. Mobiltelefonra optimalizált weboldalon az adott megállóba érkező járatokat percre pontosan lehetett időzíteni, azonban a megvalósítás felett eljárt az idő. Bár egyes megállóhelyeknél még totemoszlopokat is telepítettek anno, a fejlődési irány a zsebünkben lapuló okostelefonok lehetőségeinek kiaknázása.

A jogutód Volnábusznál mindezek ellenére továbbra is a 2011-es gyökerű rendszer felel a soproni helyi tömegközlekedés online és mobiltelefonos utastájékoztatási felületéért.

Az online utastájékoztatási rendszer utazástervezésre is képes útvonaljavaslattal, de megállóhelyi és járatos információkat is kezel. Még a Kisalföld Volán ideje alatt üzemelték be , ez ma már a múlt / Printscreen

Bár a szolgáltatás technológiai megoldása iszonyúan elavult, a lényeget rém egyszerűen tudja még 2023-ban is. Két gyors kattintással néhány kilobájtnyi adatforgalmat generálva megtudhatjuk, érdemes várni a buszmegállóban, hány percen belül érkezik az autóbuszunk.

A wap-korszak és a korai mobiltelefonos böngészőkhöz fejlesztett, egyszerűsített utastájékoztatási oldal / Printscreen

A fejlesztés egyébként a soproni önkormányzat és a közszolgáltató közös pályázati projektje volt. A konzorcium “Komplex fejlesztés a dinamikus és fenntartható közösségi közlekedésért Sopronban” munkanév alatt telepített menetjegykiadó automatákat, az autóbuszokra fedélzeti kijelzőket valamint külső és belső hangszóróval ellátott hangbemondós utastájékoztatást. A korszerűsítés egy részét a vandalizmus, az idő vasfoga és a karbantartás hiánya kölcsönösen leépítette.

Mivel helyben láthatóan sem igény sem forrás nem társul az internetes utastájékoztatási lehetőségek bővítésére, gondolhatnánk, hogy újabb pályázati lehetőség hiányában továbbra is csak az elmúló éveket számolhatnák a soproni tömegközlekedők.

Gondolhatnánk, de szerencsére nincsen így, hiszen az állami tulajdonban lévő KTI (Közlekedésitudományi Intézet) megbízást adott egy jövő biztos utastájékoztatási rendszer kidolgozására.  Az utas.hu portált fejlesztő realCity közlekedési szakemberekből, fejlesztőkből álló elhivatott szakembercsapat, hat éve foglalkoznak közlekedési informatikai projektekkel.

Az utas.hu Magyarország országos, valós idejű, multimodális, háztól-házig tömegközlekedési információs rendszere. A kor elvárásainak megfelelve reszponzív weboldalból és két mobilalkalmazásból áll, modern és intuitív felhasználói felülettel, multimodális utazásszervezővel, integrálva az országos és helyi tömegközlekedési szolgáltatókkal. Legyen az vonat vagy buszjárat, és akár helyi tömegközlekedés, valós idejű adatokkal számolnak. Az Utas egyelőre még beta verzióban futó oldalán térképen követhető nyomon az éppen aktuálisan járatot és útvonalat teljesítő busz, mely GPS alapú státusza mellett útvonalát, pontos érkezési idejét és a menetrendjét is követni lehet.

Néhány napja bekapcsolták a tesztüzem alatt futó oldalra a soproni helyi autóbuszjáratokat is, így az oldal használata minden soproni számára nagy segítség lesz, ha közlekedésüket busszal tervezik meg.

A rendszer még fejlesztés alatt áll, de néhány napja a soproni helyi buszokat is lehet már látni a térképen / printscreen