Funkciójának és céljának megfelelően működik az új inkubátorház

Fotó: Griechisch Tamás / Forrás: Farkas Ciprián Facebook-oldala

Persze miért volna ez hír, tehetné fel a kérdést az olvasó, aki valószínűleg idáig már el sem jutna, hiszen a címet látva csak tovább lapozna. Azonban már csak a tényszerűség kedvéért is érdemes lejegyezni az útókornak, az új soproni inkubátorház üzemeltetése sikeresen elindult, birtokba vették a helyi vállalkozók. Funkciójának és céljának megfelelően működik, minden előzetes téves híresztelés és rosszindulatú pletyka ellenére.

A soproni önkormányzat idén márciusban írt ki pályázati felhívást az újonnan épült létesítmény helyiségeinek bérbeadásáról, többek közt 13 iroda és 16 műhely, valamint számos kiszolgáló, közösségi létesítmény vonatkozásában. A bebútorozott helységek fűtési és hűtési hőenergiáját hőszivattyúk biztosítják, melyek padlófűtés és fan-coil hűtési rendszert működtetnek, szóval egy valóban modern konstrukcióba költözhetnek be a vállalkozók. A közgyűlés által meghirdetett bérleti felhívás elsősorban a faipar és bútorgyártás; a fémfeldolgozás, gépgyártás, környezeti ipar; élelmiszeripar és egyéb feldolgozóipar területén tevékenykedő cégeket kívánta előnyben részesíteni.

Fotó: Griechisch Tamás / Forrás: Barcza Attila Facebook-oldal

A pályázat másodlagos célját azon szolgáltatást nyújtó, induló, innovatív start-up, valamint már működő, de tőkeszegény vállalkozások teszik ki, akik az Innovációs és Technológiai Centrumba betelepülő ipari termelő tevékenységet végző vállalkozások részére is szolgáltatást nyújthatnak.

Az inkubációs támogatásban kizárólag azon cégek versenyezhettek, melyek bejegyzésére három évnél nem régebben került sor. Ebből fakadóan az ösztönző lehetőséget is az alapítástól számított harmadik évig biztosítja az önkormányzat,

ezáltal hozzájárulva a térség gazdaságának előre mozdításához, a tőkeerős és fejlődőképes helyi vállalkozások megsegítéséhez.

A pályázat minden feltétele nyilvánosan megjelent, a beérkezett pályázatokról havonta döntöttek.

Az inkubátorház helyiségeinek hasznosítására beérkező pályázatok elbírálását erre a célra összehívott bíráló bizottság végzi, két önkormányzati és két vállalkozói szektort képviselő taggal, valamint egy civil szervezeti képviselővel. Időarányosan mindeddig összesen három, azaz júniusi, júliusi és augusztusi ülést tartottak. A határozat zárt ajtók mögött születik meg, a döntés tartalma nyilvános.

Megnéztük, kik kaptak lehetőséget, hogy beköltözzenek a Sopron-kelet csomópont közelében létestült építménybe. A BADA Hús Kft., a KÖLLY ELEKTRO Kft., a NÉMETH-GREENS Kft., a Fire Safety Plans Mérnökiroda Kft., valamint a WMB Classic Kft..

A bejegyzett főtevékenységek alapján húsáru, kiskereskedelemmel, villanyszereléssel, gépkereskedelemmel, műszaki tevékenységgel és gépjárműjavítással foglalkozó cégek számára adott támaszt eddig az önkormányzat, meglátásunk szerint még bizonyára továbbra is vannak kiadó helyek a csarnokban. Érdemes élni a kínálkozó lehetőséggel, hiszen minden kezdő vállalkozó számára nagy segítséget tud nyújtani egy támogató közeg.

Fotó: Griechisch Tamás / Forrás: Barcza Attila Facebook-oldal

Másodsorban érdemes megjegyezni azt is, hogy az inkubátorház éppen a közösség erejéből tud prosperálni, így ha netalántán üresen is kongana, az nem az önkormányzat dilettantizmusát jelölné, csak a társadalomban rejlő vállalkozói kompetencia hiányát, a közállapotok kilátástalanságát jellemezné.

Sopron polgármestere, dr. Farkas Ciprián Facebook-bejegyzésben számolt be arról szeptember elején, hogy megkezdték a vállalkozók a beköltözést, melyet fotókkal szemléltetett. Arról írt, a fejlesztés célja az, hogy megerősítsük a helyi gazdaságot és a soproni vállalkozásokat.