Fertőszentmiklóson indul az európai repülőnap-szezon

A tavalyi nagysikerű majálist követően újra repülőnapot rendeznek Fertőszentmiklóson! Április 30-án vasárnap a régió legizgalmasabb családi programjával várja az érdeklődőket a SKYVIEW AIRSHOW, amelyen világsztár pilóták és különleges gépmadarak látványos bemutatói, élményrepülés, a földön pedig színes attrakciók tarkítják a programot.

Nagyszabású légiparádé kerül megrendezésre a fertőszentmiklósi Meidl Airport területén, amelyre a hazai repülés valamennyi ismert szereplője látványos bemutatóval készül. Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, Vári Gyula egykori MiG-29 vadászpilóta és Imreh „Lujó” Lajos helikopterpilóta – csak néhány név a repülés igazi fenegyerekeinek sorából. A műrepülőbemutatókat hangerőben és sebességben hivatott túlszárnyalni az L-29 Delfin sugárhajtású katonai kiképzőgép, de a sokkal szerényebb teljesítmény-paraméterekkel megáldott Cessna 206 Amphibian repülése is legalább ennyire különleges programnak ígérkezik, hisz ez Magyarország egyetlen hidroplán repülőgépe. Veteránkorú vasmadarakban sem lesz hiány, a Ryan PT-22 amerikai gyakorlógép egészen 1942-be repíti vissza a szemlélőit!

Idén a légiakrobatika cseh sztárcsapata mutatja be az egyik leglátványosabb, s minden bizonnyal legösszetetteb programot: A The Flying Bulls Aerobatics Team négy darab, szoros alakzatban repülő gépmadárral teljesíti a hajmeresztő manővereket! A nem mindennapi légijárművek égi táncainak sorát a magyar regionális légitársaság, az AEROEXPRESS kétmotoros utasszállító gépe zárja.

A statikus bemutató résztvevői közt is bőven találnak érdekességet a látogatók. A forgószárnyas szekciót a Magyar Honvédség Airbus Helicopters H145M típusa, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. EC135 mentőhelikoptere és a Légirendészet MD500-asa alkotják. De nem csupán a gépekkel és azok felszereléseivel ismerkedhetünk meg, hanem a velük feladatot ellátó személyzettől is rengeteg újdonságot hallhatunk. A merevszárnyú kiállítás során többfélre sportrepülőt, köztük a legújabb sebességi rekordot felállító Blackwing típusú egymotorost is alaposan szemügyre vehetjük.

A látványos bemutatók mellett a szervezők több, mint hétszáz kalandvágyó résztvevőnek biztosítanak élményrepülési lehetőséget a nap folyamán. A veterán Antonov An-2 típustól, a Cessna 172 kisgépen át a Jetranger gázturbinás helikopterig állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Ugyan a főszerep az égbolton suhanó gépeknek jut vasárnap, a földön sem lesz hiány látnivalókban: Az Aeropark Budapest több veteránjárművel, Malév mini-kiállítással és szimulátorral készül, a pilóták és a repülés szerelmesei a légiközlekedés világához kapcsolódó shopokban vásárolhatnak, valamint kézműves vásár és streetfood ételek várják az érdeklődőket.

A legkisebbek számára a két hatalmas ugrálóváron túl szakképzett óvodapedagógusok által felügyelt a játszóház nyújt felhőtlen kikapcsolódást, izgalmas ügyességi játékokkal és csillámtetkóval.

A SKYVIEW AIRSHOW házigazdája Czollner Gyula, a Formula1 és MotoGP közvetítéseken edződött szakkommentátor és autóversenyző lesz, aki nem egyedül érkezik: Társával, ifj. Talabos Gábor repülésszakértővel garantáltan szórakoztató és szakszerű narrátorai lesznek a pörgős programoknak! A kommentátor csapat az Aeropark népszerű youtuberével egészül ki: Kránitz Balázs nem csak a narrációból veszi ki részét, hiszen általa valósul meg a Pilóta Talkshow, ahol olyan ismert aviátorok mesélik el legizgalmasabb kalandjaikat, mint a Smartwings Hungary repülési igazgatója, Szakács „Szaki” Gábor, vagy a Boeing 747 kapitány Szüle Zsolt.

A repülőnap megközelíthető autóval a 85.sz. főútról, valamint a fertőszentmiklósi vasútállomásról induló ingyenes különjáratos buszokkal egyaránt.

Az eseményre elővételben és helyszínen is lehetőség nyílik jegyet vásárolni, a belépés 6 és 14 éves kor között kedvezményes, 6 éves kor alatt ingyenes.

A programokkal, jegyvásárlással kapcsolatos információk, valamint folyamatosan frissülő hírek elérhetők a repülőnap weboldalán, Facebook oldalán és a légiparádé Facebook-eseményénél.

A SKYVIEW AIRSHOW fergeteges programmal készülve, sok szeretettel várja a családokat és a repülés szerelmeseit!

Weboldal:                    https://www.legiparade.com/

Facebook oldal:                      https://www.facebook.com/skyview.airshow

Facebook esemény:    https://www.facebook.com/events/1166741303991677

SKYVIEW AIRSHOW Fertőszentmiklós Repülőnap 2023

🛩️ 2023-ban újra repülőnap Fertőszentmiklóson! 🛩️ Szeretettel várunk a régió legizgalmasabb családi programjára! Világsztár pilóták és különleges gépmadarak látványos bemutatói és családi programok a…

Nyitókép: Skyview Airshow / Oroszvári Péter