Fekvőrendőrök telepítésével nehezíti meg a határátlépést Ausztria

Forgalomlassító küszöböt telepítettek az osztrák-magyar határátlépési pontokra / Fotó: cyberpress.hu

Újabb szigorításokkal járó intézkedések nyomai érhetők tetten az osztrák-magyar határátlépési pontokon, az Ausztria felé beutazni szándékozóknak a korábbiaknál jóval lassabban kell megközelíteniük az átkelési szakaszt.

Forgalomlassító küszöböt telepítettek az osztrák határtálépési pontokra, helyszíni beszámolók szerint többek között a Zsira – Lutzmannsburg (Locsmánd), Zsira – Nikitsch (Füles) közúti határkilépőknél már biztosan az aszfalthoz rögzítették az elemeket.

További változás, hogy a határellenőrzést végző szervek, katonák és rendőrök biztonságát növelve beton terelőelemek helyeztek el az út szélén.

Minden bizonnyal a folyamatos migrációs nyomás, és a gátlástalanul fellépő embercsempészek miatt vált szükségessé az újabb védelmi, biztonsági beavatkozás, hiszen a kisebb forgalmi határátlépők kitettsége jelentős az illegális migrációban. Különösen igaz ez a felsőpulyai járás (Bezirk Oberpullendorf) és a soproni járás déli részére vonatkozóan, ahol az osztrák statisztikák szerint tömegével tartóztatják fel az illegális határsértőket. Az sem példa nélküli, hogy az embercsempészek balesetet, közvetlen életveszélyt okozva fogják menekülőre az utat, ritkább esetben fegyverrel is felveszik a harcot a hatóságokkal szemben.

Ausztriában elfogott embercsempészek által használt autók egy burgenlandi település mezőgazdasági útja mellett, az osztrák-magyar határ közelében / Fotó: Olvasói fotó, köszönjük!

Tény azonban az is, hogy a határátlépési pontoknál alkalmazott csökkentett sebességhatárokat az autósok zöme nem tartja be, így a bukkanóval kikényszerített lassítás nem csak a feltételezett bűnelkövetőket, de a szabálytalan gépkocsivezetőket is rendre ösztökéli, minimalizálva az intézkedő személyek elsodrási veszélyét.

Forgalomlassító küszöböt telepítettek az osztrák-magyar határátlépési pontokra / Fotó: cyberpress.hu