Farkas Ciprián mondott beszédet a jubileumi Fidesz-kongresszuson

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere beszédet mond a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án / Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Jubileumi 30. tisztújító kongresszusát tartotta a Fidesz Budapesten, ahol több ezer delegált és vendég gyűlt össze, hogy többek közt újraválasszák a párt elnökének Orbán Viktor miniszterelnököt. Több kormánytag, a párt első emberei mellett fideszes városvezetőt is a színpadra szólítottak, dr. Farkas Ciprián soproni polgármester is beszédet mondott.

A közelmúlt soproni fejlesztéseinek látványos képsoraival kötöttek át a rendezvény következő megszólalójára, ezzel kapcsolatban Szita Károly az est egyik házigazdája mondott felvezetőt. Úgy fogalmazott, az egész ország hasonló fejlődésen ment keresztül, a Trianont követő 100 év legsikeresebb 10 éve áll mögöttünk.

Előrevetítette, június 9-én önkormányzati választások lesznek, melyre az első ciklusát töltő soproni városvezető is készül.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere azt mondta: “szuverenitásunkért városról városra kell megküzdenünk, és tesszük mindezt a családunkért, az otthonunkért és a hazánkért.”

Történeti távlatban arról beszélt: “városában tudják, milyen az, amikor a szuverenitás kerül veszélybe, hiszen, ha a nagyhatalmakon múlik, Sopron ma nem lenne magyar város. Mi azonban nem hagytuk, hogy a fejünk felett döntsenek a mi sorsunkról” – emlékeztetett.

“A leghűségesebb város polgármestereként egy évszázad távlatában is bátran mondhatom, hogy büszkék vagyunk rá, hogy magyarok maradtunk” – fogalmazott.

Úgy folytatta: “ezen nem változtatott a kommunista elnyomás és a kudarcos Gyurcsány-korszak sem, amikor nem a fejlesztések száma, hanem az adósság nőtt.” Emlékeztetett, a baloldali kormányok idején Sopron nem előre, hanem hátra ment. A múlt terheit Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz politikai közösségének köszönhetően tudták hátrahagyni, az adósságkonszolidáció után példátlan fejlődési pályára állt a város.

Ismertette: ekkor egy olyan korszak vette kezdeték, amely révén lépten, nyomon a fejlődés jelei láthatók. 

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Elmondta: a soproni emberekkel és a magyar kormánnyal együtt, “közösen bizony nagy dolgokra vagyunk képesek”; különösen így van ez egy olyan nehéz időszakban, amikor Brüsszeltől már senki nem a megoldást, jóval inkább a hallgatást várja.

Célnak azt nevezte, hogy a kihívások ellenére töretlen maradjon a fejlődés, és “a város a következő száz évben is a hazához való hűséget és a haza melletti önzetlen kiállást jelentse minden magyar ember számára”.

A Fidesz legutóbb 2021-ben tartott kongresszust, most ismét két évre került megválasztásra a pártelnök és az alelnökök. Maradt tisztségében Kósa Lajos, Kubatov Gábor, Németh Szilárd és Gál Kinga.