Évtizeden át gyötörte, bántalmazta családját a sopronkőhidai férfi

A jogerős ítélet szerint a házaspár egy sopronkőhidai lakásban együtt nevelte a 2005 augusztusában született lányukat és a 2012 áprilisában született fiukat. A házasságuk 2008. évtől megromlott, emiatt a férfi rendszeresen kiabált feleségével, megverte, lelkileg gyötörte. Mindezeknek a gyerekek is szem- és fültanúi voltak, sírva kérték apjukat a cselekmény befejezésére. A férfi a gyerekeket sem kímélte, nadrágszíjjal ütötte, megrúgta őket, megalázóan beszélt velük. Amikor az anya a védelmükre kelt, őt ezért is bántalmazta. A gyerekek gyakran éhesen érkeztek meg az óvodába, iskolába, a szüleik estig nem gondoskodtak a felügyeletükről. Mindezek miatt 2018 nyarán a testvérek hátizsákkal „világgá mentek”, amit egy szomszéd észlelt és hazakísérte őket.

A férfi 2015 -2018 között fenyegetéssel szexuális cselekmény elvégzésére is kényszerítette a lányát.

A Győri Törvényszék az apát 11 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, és végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozástól, amelynek keretében gyermekekkel kerülne kapcsolatba. Az apa szülői felügyeleti jogát a két gyermek vonatkozásában megszüntette. A törvényszék az anya bűnösségét is megállapította 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, és ezért őt 1 év 7 hónap, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítéletet ellen a férfi és a védője felmentés, míg az ügyész a büntetése súlyosítása érdekében fellebbezett.

A másodfokú eljárásban a Győri Ítélőtábla a 2023. szeptember 7-én kihirdetett ítéletében a fellebbviteli főügyészség álláspontjával egyetértett, a férfi büntetésének a tartamát 16 évre felemelte.

/ a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye
/ nyitókép illusztráció!