Eltűntek a használt sütőolajos gyűjtőpontok

Úgy tűnik Sopronban sem sikerült megugrania a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek (MOHU) és a H-Bio Kft.-nek azt az együttműködést, miszerint a közel egy éve a város több pontjára kihelyezett használt sütőolajos gyűjtőpontok megmaradhassanak. 

Igaz, valljuk be, nem igazán volt városképileg felemelő látvány a H-Bio Kft. “kockadoboz serege”, azonban környezetvédelmi és újrahasznosítási valamint lakossági kényelmi szempontból igenis jelentős szerepük volt. Praktikus volt, elérhető és tapasztalataink szerint egyre többen is használták őket, de mire éppen megszokhattuk és használni kezdtük őket már el is tűntek. Úgy tudjuk a háttérben Sopronban is az áll, hogy az állami hulladékkoncessziót a közelmúltban 35 éves időtartamra elnyerő  MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) nem tudott megegyezni az eddigi használt étolaj begyűjtésével foglalkozó H-Bio Kft-vel, így ennek a cégnek június 30-as határidővel ki kellett vonnia a gyűjtőpontjait. Arról, hogy az új koncesszió tulajdonos terveiben szerepel-e hasonló gyűjtőpontok létrehozása még nincs információnk, és csak remélni tudjuk, hogy születik erre valami megoldás, hiszen valljuk be, nem volt ez egy rossz projekt. Ezt a most már múltnak tekinthető “leadási lehetőséget” szépen lassan még az is használni kezdte, akinek az életében nem éppen a környezettudatosság a főcsapásvonal az életében, viszont vagy közel volt, vagy pedig útba esett és így használta. Jelenleg marad a Zöldudvarokban való leadási lehetőség, ami Sopronban a peremkerületekben van, hiszen az egyik a Harkai úton, a másik pedig a Pozsonyi úton van, ráadásul nyitvatartási időben elérhetőek ezek. Nem mellesleg a MOL honlapja szerint használt étolajat három soproni benzinkúton is leadhatunk továbbra is, amelyek az alábbiak:

  • 9400 Győri út 42.
  • 9400 Sopron Határátkelő I. (kimenő)
  • 9400 Sopron Kőfaragó tér

A helyileg illetékes hulladékkezelő továbbra is az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság marad, amely cég a kommunális hulladékgyűjtés mellett többek közt a szelektív gyűjtést ( zöldhulladék, műanyag és papír ) is végzi.

 

Ilyen volt Sopronban egy gyűjtőpont, ami a Kossuth Lajos utcában volt található.  Mint az képünkön is látható, népszerű volt, hiszen sokszor megtelt a “doboz”. / fotó: cyberpress.hu archívum
A fenti gyűjtőpont már megszűnt, csak a hűlt helyét találtuk. / fotó: cyberpress.hu – 2023.06.30.