Elhunyt Kutas László Kossuth-díjas szobrász- és éremművész

Kutas László 1936-ban született Budapesten, a soproni Berzsenyi Dániel Líceumban érettségizett 1954-ben. Felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1954 és 1960 között Gyenes Tamás, majd Pátzay Pál növendéke volt. 2023-ban a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetésében részesült. A szobrász- és éremművész, a domborművek és köztéri szobrok mellett a kisplasztikák, illetve az emlékérmek terén is elsőrangú, szellemes komponálás, választékos anyaghasználat és kivételes formaérzék jellemezte tervezőművészete elismeréseként Kossuth-díjat vehetett át március 15-én.

Elődjei mellett számos köztéri alkotása köti Sopronhoz. Egyebek mellett mellszobrok, emléktáblák, a Winkler Barnabással közös balfi Szerb Antal emlékhely, a soproni németek 1936-os kitelepítésének emlékműve, a papréti holokauszt emlékmű, valamint a Fő téri Thurner Mihály szobor. A közösségi nyilvántartás szerint 41 soproni közalkotása született, több, mint az országban bárhol összesen.

Kutas László 87 éves volt.

Áprilisban a közmédia műsora készített riportot a művésszel, aki visszaemlékszik a soproni bombázások idején eltöltött gyermekévek alatt szerzett inspirációkra is. Arról beszélt, visszatért piliscsabai református gyülekezethez, ami bölcsője volt a keresztény hitének. Hitehagyottként élt, de a gyerekkori helyszínén újra megtalálta a lelki közösséget.

Fotók: cyberpress.hu archívum / Leczovics Zsolt (2021)

Forrás: wikipédia, köztérkép, kormany.hu