Egy javaslat szerint kivásárolnák az osztrák államot a GYSEV tulajdonosi köréből

Szeretne a magyar állam nagyobb, sőt akár 100 százalékos tulajdonrészt is a GySEV-ben (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.), erről is fog tárgyalni kedden az osztrák közlekedési miniszterrel – közölte Lázár János építési és közlekedési miniszter a parlament Gazdasági Bizottságának meghallgatásán, melyet a hvg.hu idézett.

A GYSEV tavaly ünnepelte fennállásának másfél évszádos jubileumát, létezése a kezdetektől egyet jelent a magyar és osztrák közös működéssel. A vasúttársaság részvénytársaság, szervezeti felépítésben magyar és osztrák üzemekre tagolódik. A részvénytársaság 65,5%-ban Magyarország, 28,2%-ban Ausztria valamint 6,3%-ban a Strabag AG tulajdonában van.

A miniszter erről a tulajdonosi szerkezetről úgy beszélt, “az a modell nem működik tovább, hogy mi vagyunk alul balekként.” Kiderült, a magyar állam tulajdonrészének növelése érdekében a Strabagot is megkeresték.

A portálnál hozzátették: a vasútvonal ügye többek között azért is került elő a meghallgatáson, mert Lázár János múlt héten mindenféle indoklás nélkül menesztette annak osztrák vezérigazgató-helyettesét, Hanna Dellemannt. Az osztrák közlekedési tárca válaszképpen jogi lépéseket tett, mivel az szerintük az egyoldalú döntés ellentmond a társaság jogi szerződéséinek.