Csaló Facebook hirdetések hódítanak Sopronban

Képkivágás: Facebook Marketplace

Vitán felüli, hogy legalább annyi rosszat hozott az emberiségnek a Facebook, mint jót. Ennek tökéletes leképeződése Facebook Marketplace felülete, ami a társadalom minden rétegének elhozta az online adás-vétel lehetőségét.

A hirdetések Kánaánja helyett azonban egy áthatolhatatlan szeméttelephez hasonlít a piactér, használhatatlan paraméterezésekkel, fogalmatlan eladókkal és értékelhetetlen információkkal. S bár a Facebook elérése közelít a végtelenhez, a hirdetés szinte sosem találja meg célközönségét. Azonban ha helyben akarunk valamilyen használtcikkre lecsapni, akaratlanul a Facebook kínálatában találjuk meg a legtöbb terméket.

Ebből adódóan a becsületes értékesítőket elnyomják azok, amelyeket egy rendes piactérről nem hogy kitiltanának, de még csak be sem engednének. A primitív átveréseken túl azonban vannak olyan csalások is, amik egészen egyszerű átverésre alapoznak.

Aki például Sopronban és környékén akarna új okostelefont keresni magának, könnyen belefuthat olyan ajánlatba, ahol az eladó egy hosszú leírás levégére egészen kicsi betűkkel írja oda, hogy csak képet árul a készülékről. Tegye fel a kezét, aki ezt érti.

Hirdetés szövegének részlete a Facebook Marketplace felületén / összeállítás

Szerzőnk arra lett figyelmes, hogy több fiokból is hirdetnek mobilokat úgy, hogy annak a hosszú leírását a legvégére görgetve kisebb betű méretben megjegyzik, hogy igazából nincs is semmiféle telefon, amit eladnának.