Az osztrák zöldek a Várkerületen alkalmazott megoldást hozzák jó példának

cyberpress.hu összeállítás / Forrás: Facebook

Nem várt helyről kaptak jó visszajelzést a soproni Várkerület rekonstrukciója során telepített facsemeték. Az alsó-ausztriai Ebreichsdorf zöldpárti alapszervezete Facebook-oldalán a helyi és a magyar építési munkákat állították párhuzamba. A Die Grünen városi csoportja arról számolt be, Ebreichsdorfban sajnos még mindig ott tartanak, hogy közvetlenül a fa törzse mellett terítik le a friss aszfaltot, nincs favédelmi megoldás. Noha a beruházás előtt még egészséges volt a méretes tűlevelű, a munkálatok alatt megsérült, ezzel szerintük halálra ítélték.

A fotókkal dokumentált állapothoz egy soproni fényképet is csatoltak, hozzátéve, van pozitív – vagy legalábbis jobb – megoldás.

A 2015-ben megújult Várkerületen a meghagyott nagyméretű fák mellé további 123 db csemetét ültettek a szakemberek. A térkőburkolatú sétálóutakba integrált víz- és pára áteresztő műgyanta kötésű kőburkolat esztétikusan illeszkedik az utcaképbe, tisztítható és járható felületet biztosít, de közben a növény számára is biztonságos védelmet nyújt, megadva a fejlődési, növekedési lehetőséget.