Az ingatlanpiacra kerül két ikonikus soproni épület!

Kedden rendkívüli közgyűlésen döntött Sopron Önkormányzata arról, hogy két olyan épületet is értékesítésre bocsájt, amelyek minden patrióta számára olyan városi értéket képviselnek, amelyek  – mondjuk úgy – a soproniak számára pénzben nem kifejezhető. Azonban, ha őszinték vagyunk, mindannyian sejtjük, hogy fenntartásuk gazdaságtalan, sőt mondhatni komoly anyagi terheket jelentek a városnak és jelentősen apasztják a „közös pénztárcát”, így valahol várható volt, hogy egyszer ez a téma is napirendre kerül.  

 

Az előterjesztés lényegi részét, miszerint az egykor sokkal szebb napokat látott Russ villát illetve a Gyermek és Ifjúsági Központ épületét a szabad ingatlanpiacra „lépteti” a város, a Fidesz-KDNP többségű képviselőtestület illetve Mayer Nándorné független képviselő elfogadta, míg a jelenlegi ellenzék színeiben helyet foglaló négy képviselő ellenezte. Ennek a szavazásnak az értelmében a két ingatlan eladhatóvá vált. 

 

Sokan úgy vélik, hogy a Leghűségesebb Város két ingatlanjának továbbra is köztulajdonban kellene maradnia, és nem szabadna őket magánkézbe adni, hanem egyéb hasznosítási lehetőségeket kellene keresni nekik és működésüket úgy racionalizálni, hogy azok mégis helyi értékek, a köz tulajdonai maradhassanak.

Ahogy azt egy olvasónk üzenetben jelezte, esetleg a bérbeadás is lehetne opció.  Ez nem is rossz gondolat, azonban figyelembe véve a mai gazdasági, vállalkozási viszonyokat, ennek az elképzelésnek a kivitelezése valószínűleg hosszútávon reménytelen lenne, hiszen egyre kevesebb – ha van még egyáltalán – olyan vállalkozószellemű nagy befektető, aki ilyen kaliberű épületeket bérleményként úgy tudna fenntartani és üzemeltetni, hogy az üzletileg is kecsegtető legyen neki az mellett, hogy tulajdonjoggal nem rendelkezik, ergo plusz kiadást jelent a számára a bérleti díj. Persze lehetne ezzel is próbálkozni, de igazi gazdája akkor sem lenne az épületeknek, ami sok esetben szintén nem sok jóra vezetne, persze ezt azért nem lehet ilyen kategorikusan kijelenteni.

Ördögi kör az egész, igazából mondhatni patthelyzet, nincs jó döntés. Így hagyni és költeni rájuk továbbra is a közpénzt? Bérbeadni és amolyan mostohaként felügyelgetni őket? Értékesíteni őket és bízni a legjobbakban, hogy jó gazdáik lesznek? Ezek lehettek a kérdések az előterjesztés előtt, azonban talán arra jutottak, hogy egyik sem ideális, de hát mégis csak el kell indulni valamelyik irányba. A városvezetés az értékesítési utat választotta, amit minden bizonnyal alapos megfontolás előzött meg és talán számoltak azzal is, hogy ez egy kevésbé népszerű elképzelés lesz a polgárok között, de gazdaságilag mindenképpen indokoltnak gondolt.

 

Úgy tudjuk, a Russ Villa hozzávetőleg 355 millió forint körüli értékben kerül a piacra, míg a Gyermek és Ifjúsági Központ 865 millió forint környékén keresi majd új gazdáját, amelyek a helyi ingatlanárakat tekintve nagyon kedvező áron lettek megállapítva, de persze mindegyiknek van egy olyan helyi eszmei értéke, amely elfogultan, de jóval magasabbra taksálja az irányárakat, azonban könnyen lehet, hogy a fenti összegek teljesen reális árak manapság, csak mi gondoljuk alacsonynak.    

 

Érdekesség, hogy az elmúlt években nem kis összegeket költött a város egyébként erre a két épületre, hiszen a Russ villa állagmegóvására, illetve a GYIK korszerűsítésére is súlyos tízmilliók mentek el, de mindezek ellenére mondhatni amolyan „szellemépületek” maradtak.

A GYIK bár rengeteg programot kínált és igyekezett nagyszerű és színes tartalmakkal megtölteni a város kulturális életére vágyó polgárainak a szabadidejét, igazából nem tudta azt a falat áttörni, ami elég lett volna ahhoz, hogy önállóan kiharcolja magának azt az anyagi hátteret, ami biztosítani tudja az önellátó működési feltételeit, így valószínűleg ez vezethetett oda, hogy ez az előterjesztés, illetve döntés megszületett és a szabad piacra kerül, mint befektetésre kínálkozó ingatlan.

Voltak egyébként komoly tervek a Russ villa tekintetében a megmentésre és a rehabilitációra, hiszen ahogy arról ebben a 2016-os cikkünkben is írtunk, dr. Fodor Tamás akkori polgármester, SMJV Díszpolgára  is a szívén viselte ennek az épületnek a rekonstrukcióját és igyekezett azt beemelni a Modern Városok Programba, ami így utólag értékelve sajnos nem sikerült. No persze a sok egyéb felújítás és helyi beruházás mellett nem is csoda, de azért azt ne felejtsük, hogy maga az állagmegóvás sikerült, hiszen az elmúlt években úgy tudjuk cirka 150 milliót sikerült azért ráfordítani és így nem pusztult el az épület és viszonylag jó karban várhatja új tulajdonosát.

Hogy mi lesz a sorsa a két épületnek az jó kérdés, nagy valószínűséggel maga az Önkormányzat azt szeretné, ha a továbbiakban is a kulturális élethez aktívan kapcsolódó intézmények maradnának majd az új tulajdonosok alatt is, de ha a piacot nézzük, akkor mindkét épület alkalmas egyéb célokra is, mint például magán egészségügyi centrumok kialakítására, amelyek nagyon népszerűek a térségünkben is, de persze ez csak egy ötlet, hiszen a vállalkozói elképzeléseknek – ahogy azt mondani szokták – csak az anyagiak szabnak határt!

Mi soproniak csak abban bízhatunk, hogy olyan új gazdái lesznek ezeknek az épületeknek, akik megbecsülik és gondos tulajdonosai lesznek ezeknek az ingatlanoknak, amelyek oly sokunknak idéznek fel olyan régi szép emlékeket, amelyek felbecsülhetetlenek.

 

 

 

 

Leczovics Zsolt