Az első osztályosoktól az érettségizőkig – iskolakezdési támogatás egyszülős gyerekeknek és fiataloknak

Illusztráció / cyberpress.hu

Az Egyszülős Központ idén is segítette az egyszülősök iskolakezdését, országszerte több mint 600 családnak nyújtott támogatást az új tanév kezdete előtt. Az általános iskolások tanszercsomagot, a középiskolások tabletet kaptak, így könnyebben vághatnak neki a 2023/2024-es tanévnek. Nyugat-Magyarországon összesen 15 család kapott tanszercsomagot. Ma kezdődik az iskola, a csomagok már mindenhol eljutottak a családokhoz.

Az Egyszülős Központ „Kiszínezzük az iskolakezdést!” programjában több mint 400 általános iskolásnak adományoztunk egyenként több tízezer forint értékű tanszercsomagot. A különböző korosztályok igényeihez igazodva a családok háromféle csomagra pályázhattak, amelyekbe a gyerekek korának megfelelően iskolatáskát, tolltartót, írószereket, rajzeszközöket, festékeket, körzőt, vonalzót, számológépet, uzsonnásdobozt és tisztálkodószereket készítettünk össze. A támogatásra az ország egész területéről lehetett jelentkezni, a tanszercsomagok felét vidéken élő egyszülős gyerekek kapják. A több mint négyszáz, általános iskolásoknak összeállított tanszercsomag mellett kétszáz tablettel segíthettük országszerte az egyszülős családban élő középiskolás fiatalok évkezdését. Magyarország Kormánya adományaként olyan tableteket kaptak az egyszülős fiatalok, amelyeket a 2022. évi népszámlálás során használtak a számlálóbiztosok.

Az Egyszülős Központ megalakulásától kezdve arra törekszik, hogy az ország minél több pontján elérhető legyen és ezáltal még inkább tudjon segíteni az egyedülálló szülőknek. Nyugat-Magyarországon Sopronban és Szombathelyen működik országos klubhálózatunk egy-egy tagja, programjaikhoz csatlakozni a soproni csoporthoz a Facebookon lehet.

Az Egyszülős Központról

Magyarországon ma mintegy 300 000 családból hiányzik az egyik szülő. A pesti Egyszülős Központ 2018 májusában jött létre annak érdekében, hogy gyakorlati segítséget nyújtson és közösséget biztosítson az érintett családoknak. 2022 márciusában Budán, a Déli pályaudvar mellett megnyílt a második Egyszülős Központ, így a Budán, valamint a budai agglomerációban élő egyszülős gyerekek és családok is könnyen és gyorsan vehetik igénybe a Központ szolgáltatásait. Az elmúlt öt évben a két központ több mint 70 féle szolgáltatásával több mint 28 000 egyszülős családot ért el.