Ausztriában eldöntötték: 8,60 euró lesz az egynapos autópálya matrica

Európai uniós irányelvek szerint jövőre egynapos autópálya matricát is be kell vezetniük a tagországoknak, a 2024-es osztrák árakat most közötlék.

Magyarországhoz hasonlóan Ausztriában is a tíznapos matrica jelenti a legrövidebb jogosultságot, ez azonban jövőre változik. Egy uniós jogszabály ugyanis arról rendelkezik, hogy 2024. március 25-ig be kell vezetniük egynapos díjköteles úthasználatot. A díjazás nemzeti hatáskörben marad, azonban figyelembe kell venni, hogy a személyautók (D1) számára ennek ára nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát.

Az osztrák árak némileg változni fognak az ideihez képest, de szó sincs inflációkövető drágulásról. Az egyszeri utazók körében eddig legnépszerűbb 10 napos matricáért jelenleg 9,90 eurót kell fizetni, ez jövőre 11,50 euró lesz. A kéthavi jogosultság ára 28,90 euróra csökken a korábbi 29 euróról, míg az éves (14 havi) matrica ára 96,40 euró marad változatlanul.

Az osztrák autópályákra érvényes egynapos matrica árát 8,60 euróban határozták meg, így valóban azok számára éri majd meg, akik tranzitforgalomban átutazók vagy csak rövid látogatást tesznek az országban.

A napi autópályahasználati díj kérdése régóta visszatérő kérdés Magyarországon is, a jövő évre esedékes hazai árakról egyelőre még nem közöltek információt. Vélhetően az osztrákhoz hasonlóan, arányosan nem lesz olcsóbb a tíznapos társánál.