Augusztus 1-től több pontban is változik a parkolási rend Sopronban!

Fizető parkoló tábla Sopronban / fotó: cyberpress.hu archívum

A Sopron Holding Zrt. összesítette a lakosság számára, milyen változásokról döntött a parkolási kérdésekben a soproni közgyűlés június 22-én. Fontos változás, hogy kedvezőbb lesz a parkolóházban és a mélygarázsban való várakozás, az Árpád utcai létesítményben huszonnégy óra tartózkodásért hat óra parkolást kell megfizetni.

Az önkormányzat célja, hogy a felszíni parkolóhelyekről betereljék az autókat a parkolólétesítményekbe. 

Mindez mellett 2023. augusztus 1-től:

– Megszűnik a zöld rendszámos gépkocsik díjmentes parkolása, nem tartják indokoltnak a kedvezmény fenntartását

– Paprét átkerül az I. zónába (480 Ft/óra), ahogyan korábban az Árpád utcát is beemelték

– Balfi út evangélikus temető és sportpálya parkolója III. zóna

lesz (240 Ft/óra), parkolás első 120 perce ingyenes, (jegyet kell húzni az automatából!)

– Pozsonyi úti temető parkolóban parkolás első 120 perce ingyenes, (jegyet kell húzni az automatából!)

– Petőfi téri mélygarázs nappali óradíj 400 Ft, éjszakai óradíj 200 Ft,

– Árpád utcai parkolóház nappali óradíj 400 Ft, éjszakai óradíj 200 Ft, parkolás első 30 perce ingyenes, 6 órát meghaladó parkolási idő díjmentes másnap reggel 8 óráig.

A változás nem érinti a parkolóbérletek díját.

Az önkormányzat döntésének indokát az adja, hogy csökkentsék a felszíni parkolás leterheltségét.

A Paprét felújítását követően egy rendezett parkolót adnak át, valamint elhelyezkedése is indokolttá teszi a III. zónában az I. zónába való átsorolását. Az elektromos gépkocsik töltőpontjait állami támogatásból alakították ki 2017-ben, ezek fenntartási időszaka tavaly lejárt, így továbbá nem kötelező a zöld rendszámos autók számára ingyenes parkolóhelyeket biztosítani.

A városvezetés közlekedési szakemberek bevonásával felülvizsgálta a Balfi út parkolási helyzetét az evangélikus temető és az Anger-rét környezetében, mely javaslat kiterjed a környék III. zónába való bevonására úgy, hogy a várakozás első két órája ingyenes. A Pozsonyi úti temetői parkoló szintén ezen korlátozás alá esik, ezzel segítve az oda érkezők számára a használatot.

A közgyűlés napirendi pontjára egy módosító indítványt terjesztettek elő, Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde önkormányzati képviselő a sportpálya és a temetők esetében javasolt változásokkal egyetértésben 30 perces díjmentes használatot terjesztette volna ki a Széchenyi tér körüli parkolókra, ezzel segítve a közintézményekbe, postára érkezőket.