Átadták: látogatható a felújított nagycenki Széchenyi-kastély, Magyarország legnagyobb emlékmúzeuma!

Fotó: MTI / Filep István

Három évig tartó munkálatokat követően december 14-től újra kitárult a Széchenyi-kastély kapuja Nagycenken. A hűség napjára időzített átadón bemutatták a több mint 3,2 milliárd forintból megújított épületegyüttest és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára köszöntójében kijelentette: a nagycenki kastély nemzeti emlékhely, renoválása magától értetődő kötelesség volt. Hangsúlyozta: “nemzeti örökségünk műemlékeit meg kell őriznünk és hozzáférhetővé kell tennünk a következő nemzedékek számára is”.

Elmondta, különös jelentősége van annak, hogy éppen december 14-én, a hűség napjának évfordulóján adhatják át a megújult Széchenyi-kastély fejlesztéseit, és nyílik meg a Széchenyi Istvánt mint államférfit bemutató kiállítás. “Magyarország a település jelképének felújításával fejezhette ki tiszteletét a Széchenyiek mellett, a nagycenkiek előtt” – mondta.

Fotó: MTI / Filep István

Az államtitkár beszédében utalt arra, hogy 1921-ben a nagycenkiek elsöprő többséggel szavaztak népszavazáson Magyarország mellett, tanúbizonyságát adva hazaszeretetükről, valamint arról is, hogy ragaszkodnak a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István szellemi örökségéhez.

Napjainkban ismét központi kérdés az ország önrendelkezése, szuverenitása, az, hogy külföldről miként lehet befolyásolni a magyar sorskérdéseket – jelentette ki.

A szabadság és nemzeti önállóság ügye tehát mind a reformkor, mind a soproni népszavazás időszakának, mind a mostani időknek a legfontosabb ügye- hangsúlyozta. “Az ország szuverenitása védelemre szorul, és ilyenkor nekünk, magyaroknak kötelességünk fellépni a hazánkért. Szemben a múlttal, ma ezt békés eszközökkel – például a szuverenitásvédelmi törvény megalkotásával – és a nemzeti konzultáción való részvétellel tehetjük meg” – fűzte hozzá.

Fotó: cyberpress.hu

Ágh Péter mellett Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője, valamint Zsanett Olah, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. a kastély előtt nemzeti szalag átvágásával ünnepelte az avatást, majd vezetett látogatáson vehettek részt a meghívott vendégek.

Fotó: cyberpress.hu

Barcza Attila a beruházással kapcsolatban elmondta, 2010 jelentette a fordulatot Széchenyi eszmeiségének megőrzésében, akkor döntöttük úgy a kormány, hogy a haza kiemelkedő személyiségének hagyatékát felújítja, elérhetővé teszi mindenki számára. Hozzátette: ezt a helyet minden magyarnak látnia kell.

A kastélyban töltötte életének egy részét Széchenyi István, a legnagyobb magyar. A fejlesztés által Magyarország legnagyobb emlékmúzeumát hozták lére, ahol Széchenyi életének szakaszai mellett életműve és öröksége is megelevenedik.

Fotó: MTI / Filep István

Az interaktív elemekkel gazdagított tárlat 3900 Ft / fő belépődíj ellenében látogatható, a teljesárú jegy mellett diákok és nyugdíjasok számára 1900 Forintos belépő váltható. A 70 év felettiek és pedagógusok számára a látogatás ingyenes. A téli nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők. A kastély kertje 500 Forint ellenében látogatható.

A most zárult nagycenki projektben a rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark (angolkert) újult meg. A kormányzati GINOP program európai uniós támogatásából 2,9 milliárd Forintot, hazai forrásból további 322 millió Forintot fordítottak a beruházására. A nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai fejlesztésének ünnepélyes alapkőletétele 2021. januárjában történt, nyár óta látogatható volt már a kastély parkja.

Az Öreg-kastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak fel és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.

Fotó: MTI / Filep István

A projekt alapvető célja egy olyan nemzeti emlékhely létrehozása volt, mely Széchenyi István “a legnagyobb magyar” emlékét és eszmeiséget modern környezetben, új, friss hangokat megütve szólítja meg a látogatókat.

A Nemzeti Kastély és Várprogramban rendelkezésére álló 60 milliárd forintból 17 kastély és 12 vár újult meg országszerte a minisztériumhoz tartozó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásával.

Fotó: cyberpress.hu

MTI nyomán