Átadták a felújított Muck Endre turistaházat a Soproni Parkerdőben

Fotó: MTI / Filep István

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház -fejlesztési programban került felújításra a Muck Endre turistaház a Soproni Parkerdőben, melynek ünnepélyes átadás szerdán délután tartották.

A fejlesztési program részként mintegy 120 turistaház újult meg az országban az elmúlt években – mondta a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szerdán a Soproni Parkerdőben, a Muck Endre turistaház átadó ünnepségén, melyet az MTI szemlézett.

Révész Máriusz elmondta, hogy az elmúlt években a turistaházak nagy fejlődésen mentek át, színvonaluk sok esetben meghaladja az osztrák turistaházakét. “Elmondhatjuk, hogy az elmúlt években Magyarország járta be ezen a területen a legnagyobb utat” – fűzte hozzá.

Az államtitkár fontos feladatnak nevezte, hogy a természetjárást erősítsék az országban. Példaként említette Svédországot és Finnországot, ahol az emberek sokkal több időt töltenek a szabadban, mint Magyarországon.

Kiemelte: fontos megmutatni a következő generációnak, hogy érdemes a természetet járni, mert így teljesebb életet lehet élni. Ha ez sikerül, akkor a következő generáció nemcsak egészségesebb és boldogabb lesz, hanem jobban fogja óvni is a természetet, mert ismeri az értékeit – mondta.

Révész Máriusz tájékoztatása szerint a Muck-magaslaton, az Erdő Háza közelében található Muck Endre turistaház felújítását a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési programban 220 millió forinttal támogatták.

A negyven ember elszállásolására alkalmas megújult épület jól fog hasznosulni, mert a Soproni-hegység Magyarország egyik legfelkapottabb térsége – mondta. Hozzátette: a turistaház mellett van egy kilátó és még egy épület, ha ezek megújulnak, akkor a térség Sopron ékköve lesz.

Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke (b) és Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelõs államtitkára (j) megnéz egy szobát a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési programban felújított Muck Endre turistaház ünnepélyes átadásán a Soproni Parkerdõben 2023. április 19-én. Fotó: MTI / Filep István

Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében azt emelte ki, hogy a megújult turistaház Magyarország egyik legszebb vidékén van, és Sopron iránt turisztikailag nagy az érdeklődés.

Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a TAEG évek óta tudatosan valósít meg olyan fejlesztéseket, amelyek segítenek bemutatni és megőrizni a természetes vagy ember által épített történelmi és kulturális közjóléti értékeket. A cél, hogy ezek ökológiailag és ökonómiailag is hosszú távon fenntarthatók legyenek – mondta.

A Muck Endre turistaház felújítása 2022 második felében kezdődött, az összkomfortos épületben egyebek mellett nyolc szoba, vizesblokkok és egy multimédiás közös helyiség is található.

Az épület egész évben fogad látogatókat.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a térség település- és turizmusfejlesztése dinamikus, az M85-ös autóúttal könnyen megközelíthetővé vált a terület. Sopronban pedig az elmúlt öt évben számos turisztikai célú nagy fejlesztést fejeztek be. A koronavírus-járvány során felértékelődött a belföldi turizmus és a természetjárás fontossága – emelte ki.

Zambó Péter erdõkért és földügyekért felelõs államtitkár, Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Farkas Ciprián polgármester (Fidesz), Sándor Gyula, a TAEG Tanulmányi Erdõgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelõs államtitkára és Barcza Attila, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot / Fotó: MTI / Filep István