Apró rovarok sokasága lepi el a soproni járókelőket, sok bosszúságot okoz az invazív faj

Fotó: cyberpress.hu

Meglehetősen apró termetű, szinte észrevehetetlen színt öltő rovar a csipkéspoloska, ami az utóbbi évtizedekben jelent meg Európában. Különböző kontinensekről, főképp Amerikából a klímaváltozás okozta enyhe időjárás miatt rohamos terjedésnek indult, itthon a platán csipkéspoloskát és a tölgy csipkéspoloskát szokás megkülönböztetni.

Mivel nem őshonos faj – az állatvilág táplálékláncában nem szerepel – így természetes ellensége lényegében nincs.

Szinte megállíthatatlanok, az utcán tartózkodó gyalogosok, kerékpárosok ruháját tucatnyi röpképes egyed teríti be percek alatt. Sopronban többek közt a Paprét környékén találkozni velük nagyobb sűrűségben, elhessegetésüket követően nem ritkán vissza is szállnak. Rossz hír azonban, hogy nem csak a jelenlétük bosszantó, a csipkéspoloskák csípnek is. Márpedig a nehezen észrevehető apró termetük okán ez kifejezetten váratlanul is érheti az embert. A növényeken élőskő rovarok ugyan fertőzést nem terjesztenek, de szúrásuk viszketéssel, kisebb duzzanattal és bőrpírrel jár.

Fotó: cyberpress.hu

Kifejezett ellenségük az említett fafajok, ez ismert az illetékesek előtt is. A soproni közterületi vadgesztenye- és platánfák permetezését a Sopron Holding évről, évre folyamatosan végzi a levélaknázó moly és csipkéspoloska kártevők elleni védekezés érdekében.

A fajt korábban nem vizsgálták, így meglehetősen sok megválaszolatlan kérdés ad munkát az európai szakembereknek. Kérdéses az is, hogy a tömegessé váló inváziós faj milyen következményekkel jár a tölgy és platán populációra tekintettel.