A sopronkőhidai bv intézet is hozzájárult a gyermekotthon lakóinak karácsonyához

Ünnepség a Vas Vármegyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Rumi Különleges Gyermekotthonban - Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Az elmúlt években fogvatartotti szakmunkával kapott rendezettebb lakókörnyezetet a 2021-ben útjára induló ombudsmani gyermekotthon-felújítási programba bevont több gyermekintézmény. A büntetés-végrehajtás idén újabb két otthon korszerűsítését kezdte meg. Karácsony előtt ezen otthonok kis lakói gazdagodtak a büntetés-végrehajtási szervezet ajándékaival.

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa által két éve feltárt hiányosságok nyomán indult el a nagyszabású korszerűsítési folyamat, melynek eredményeként eddig négy gyermekotthon:

a Vas Vármegyei Rumi Különleges Gyermekotthon, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Veszprém Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthona, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bajai és szentlőrinci lakásotthona újult meg.

Az idei projektek nyomán, az ünnepek közeledtével a Vas Vármegyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Rumi Különleges Gyermekotthonában és a Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthonba tettek látogatást a bévé és a társzervek képviselői, akik a gyerekeknek értékes ajándékokkal járultak hozzá a boldogabb karácsonyához. December 18-án az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. képviselői vittek ajándékokat a rumi gyermekotthonba, balassagyarmaton pedig a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviselője társult a delegációhoz. A mosolygó gyermekek rövid műsorokkal köszönték meg a karácsonyfa alá került meglepetéseket.

A BvOP képviseletében Németh Éva bv. ezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka szaloncukrot, focilabdákat és két futballkaput, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalából dr. Wildner Domonkos rendészeti főigazgató játékokat, valamint édességeket, a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-től Bugán József pedig tisztító- és tisztálkodó szereket tett a rumi otthonban élők karácsonyfája alá.

Nógrád vármegyében az ajándékokat az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától Dr. Könnyid Balázs főtitkár, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön részéről Takács Ádám bv. alezredes, intézetparancsnok, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről Dr. Somssich Gabriella r. dandártábornok adták át. A büntetés-végrehajtás a gyarmati gyermekeket egy nagyértékű PS5 játékkonzollal lepte meg. A gyermekotthonok részéről Kázár Szilvia, a rumi otthon vezetője köszönte meg az immár folyamatosnak nevezhető odafigyelést, Molnár Melinda igazgató asszony pedig köszönetét fejezte ki mind a fogvatartottak munkájáért, mind pedig azokért az ajándékokért, mellyel szebbé tették a gyermekek karácsonyát.

A BvOP a rumi otthonban az elmúlt években többek között felújított egy terápiás célú foglalkozásokhoz alkalmas csoportszobát, elvégezte az udvar körbekerítését, valamint sportolásra és látogatók fogadására alkalmas helyiségeket alakított ki. Balassagyarmaton 2023. október 4-én vette kezdetét az Ipolypart Fészek Gyermekotthon felújítása, az Ipoly Erdő Zrt. aktív közreműködésével. A korszerűsítés a közeljövőben folytatódik, valamint Felsőzsolcán, a Szent Benedek Lakásotthon is modernebb, szebb, jobban funkcionáló kialakítást kap.