A kommunizmus áldozataira emlékeztek Sopronban

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tarott megemlékezés a soproni Szent Mihály temetőben 2023. február 24-én / Fotó: cyberpress.hu

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából helyezték el az emlékezés koszorúit az egybegyűltek sopronkőhidai rabtemetőnél, valamint a Szent Mihály temetőben Szántó Róbert főhadnagy sírjánál február 24-én pénteken délelőtt.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját 2000-ben rendelte el az országgyűlés, azóta minden év február 25-én megemlékeznek róla. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjetek Kovács Béla kisgazdapárti politikus kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Sopronban az új Szent Mihály temetőben kegyetlenül kivégzett Szántó Róbert és Fennesz Rezső sírjánál tartottak megemlékezést, ők a kommunista diktatúra áldozatainak elsői között voltak a 1919-ben.

Dr. Farkas Ciprián Sopron megyei jogú város polgármestere megemlékező beszédében hangsúlyozta, a kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban mintegy százmillióra becsülik, ők azok akik éhínségben, kényszermunkában, kegyetlen kivégzésben lelték halálukat. Hozzátette, azonban jóval több azok száma, akiket az elnyomó diktatúra hétköznapjai testileg és lelkileg is megnyomorított, vagy akik politikai illetve vallási hovatartozás miatt üldözöttek voltak.

Megjegyezte, ezen a napon az egész magyar nemzet nevében emlékeznek az áldozatokra, és fejezik ki tiszteletüket a még köztünk élőknek.

Fotó: cyberpress.hu

A városvezető hozzátette, Sopron város közössége már nagyon korán, 1919 nyarán megismerte a kommunizmust kegyetlen és megmagyarázhatatlan tetteit. A vörös terror rögtönítélő bírósága kivégzésre ítélte Szántó Róbert főhadnagyot és Fennesz Rezső tizedest, amelyet annak ellenére hajtottak végre, hogy tudtak Kun Béla kivégzéseket leállító táviratáról.

A tragédia emlékére 1922. április 30-án azon a helyen, ahol a kivégzés történt, kétalakos szobrot állítottak, melynek kettős keresztjén “becsülettel a hazáért” felirat állt. A kommunista hatalom nem tűrte az emlékművet, csákánnyal szétverették és kőtörmelékként elszállították, csak a rendszerváltást követően állítottak emléktáblát az egykori síremléknek.

Sopron első embere kiemelte: múltunk hiteles ismerete nélkül nem építhetünk jobb jövő, a múlt hiányos ismerete eltorzítja a helyes látásmódot és rossz döntésekhez vezet, ezért amit ki akartak törölni a magyarság emlékezetéből, meg kell őrizni annak minden részletét.

Fotó: cyberpress.hu

Vörös Ákos, a néhai vértanú főhadnagy leszármazottja a megemlékezők előtt ismertette, vitéz Bejczi Németh Lajos magyar királyi honvédtábornok Szántó Róbert nagy tisztelőjeként végrendeletében arról rendelkezett, hogy példaképe mellett legyen végső nyughelye, továbbá a sírkövét ne párhuzamosan, hanem 45 fokos szögben helyezzék el, hogy elhunytában is a hős vértanút nézhesse.

A városi eseményen részt vettek és koszorút helyeztek el Barcza Attila országgyűlési képviselő, Dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint kormánypárti önkormányzati képviselők.

Fotó: cyberpress.hu