A hét minden napján takarítják a soproni szelektív szigeteket, de lakossági együttműködés hiányában ez szélmalomharc

Forrás: STKH Facebook

Az elmúlt hetekben több előtte – utána fotósorozatot is megosztott az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft, akik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek üzemeltetésével kapcsolatban fogalmaztak meg észrevételeiket. Ahogyan azt már a hulladékgazdálkodási vállalat sokszor közölte, munkatársaik a hét hat munkanapján végzik a szigeteken összegyűjtött hulladék elszállítását, illetve a hét minden napján elvégzik a mellé rakott hulladék eltakarítását.

Ám a töretlen akarat ellenére a szelektív szigetek újra és újra szemetesek lesznek, oda nem illő hulladékok lepi el a környezetüket. Ezt támasztja alá a cég által készített fotósorozat is, amelyeken a soproni szelektív hulladékgyűjtő szigetek láthatók takarítást megelőző és takarítás követő állapotban. A fotókon a Végfordulat, a Jókai úti körforgalom a Petőfi és Hajnal terek láthatók amik mind-mind megszépültek az STKH dolgozóinak hathatós tevékenysége által, sajnos sűrűn be kell avatkozniuk.

A Facebook-bejegyzésben azt kérik: Ön is legyen partnerünk a szigetek kulturált használatában, ne tegyen soha hulladékot a konténerek mellé! Együttműködésüket köszönjük!

A hulladékszigetek áldatlan állapota a tavalyi közmeghallgatáson is téma volt, visszatérő lakossági probléma. Kosztka László, az STKH vezérigazgatója akkor is elmondta, az előtte-utána állapotot minden esetben dokumentálják, de az ürítés gyakoriságát a napi egynél többre nem lehet növelni. Az is elhangzott, hogy eleve nagy mennyiségű nem szelektív hulladék kerül oda, amit egyébként a lakosság a hulladékudvarokban ingyen és legálisan leadhatna.

Korábban egy olvasónk is szemtanúja volt annak, hogy egy szelektív sziget előtt parkoló személyautóból mindenféle építési törmeléket dobálnak bele vegyesen a műanyagos, üveges és papíros konténerekbe. Újra és újra visszatérő téma, a konklúzió sajnos ugyanaz: ha egyénileg működik is, a közösség egészét nézve nem megy ez nekünk …