A háborús helyzet ellenére idén is beragyogja az otthonokat a Betlehemi Békeláng, Sopronba is megérkezett

Fotó: cyberpress.hu

Idén is megérkezett a Betlehemi Békeláng Sopronba, melyet évről-évre Bécsből hoznak el Magyarországra a GYSEV Zrt. közreműködésével.

A betlehemi láng újkori története az osztrák televízió karácsonyi jótékonysági műsorához (Licht ins Dunkel) kapcsolódik, 1986-os kezdeményezésükre Jézus születésének helyéről hozzák el az örökmécses lángját. Az osztrák cserkészszövetség karolta fel az akciót, minden évben egy-egy felső-ausztriai kisgyermeké a lehetőség, hogy a lángot Bécsbe vigye, ahonnan a szélrózsa minden irányába tovább terjed a békekívánság szimbóluma.

Az osztrák fővárosból érkező szerelvényt sokan várták a soproni pályaudvaron, hogy közösségükbe és otthonukba is ragyoghasson a szeretet és remény lángja. Élő bejelentkezésünk újra nézhető, a videóban 4:00-tól érkezik a vonat.

A parlament.hu beszámolója megjegyzi, az idei ünnepségnek a betlehemi események különös súlyt adnak. “A háborús helyzet következtében veszélyben volt a láng Ausztriába juttatása. Felső-Ausztria tartományi főnöke lemondta a láng utaztatását.

Végül egy betlehemi 12 éves keresztény kislány gyújtotta meg az örökmécsesről a lámpást. A láng – kerülő úton – Ammanon keresztül jutott el Bécsbe, és idén ott vette át az idei békefény gyermeke, Michael Putz 10 éves kisfiú Steyrből.

A 2000-es évektől vált szervezetté a Láng hazahozatala és ünnepélyes osztása. A két lelkiségi mozgalom, a katolikus Táborkereszt és a protestáns cserkészeket tömörítő ICHTHÜSZ tiszte ennek szervezése, amelyet évente váltakozva végeznek.” – írja a magyar országgyűlés honalpja.