14 milliárdért épült új uszoda és most annak örülünk, hogy 136 millióért kap még napelemet?

A Modern Városok Program keretében épült új Lővér Uszoda 2021. június 20-án / Fotó: cyberpress.hu

2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök kézfogása jelentette a garanciát arra, hogy a Modern Városok Program keretében Sopron új uszodát építhet tisztán kormányzati támogatásból. Aztán 2021-ben át is adták a Lővér Uszodát. 14 milliárd forint értékben készült el a beruházás, a minőség és a színvonal megkérdőjelezhetetlen, azóta már világbajnokságnak is helyt adott a soproni sportuszoda.

A projekt hiánypótló volt a régi kupolás épület korszerűtelen műszaki állapota miatt. Az elmúlt évekre gondolva azt tapasztalhattuk, hogy pénzügyi korlátjai nem voltak az építkezésnek, hiszen 5 milliárd forintnál kezdődtek az alábecsült megvalósítási költségek. Az elkészült épület pazar lett, nincs olyan sportolói igény, amit ne teljesítene. A hatalmas faszerekzet megidézi a régi korokat, a hatalmas üvegfelületek pedig a természet közelségét hozzák magukkal.

A 11.600 négyzetméteres alapterületű lapostető épületre napelem is került. Miért is ne került volna, hiszen még a régi, több évtizedes középületeket is becsomagolta a város hőszigeteléssel és napelemmel – nagyon helyesen – hogy spóroljon az energiával.

Csak ezúttal épp nem lett elég. Július 19-én rendkívüli közgyűlésen tárgyalták a soproni képviselőtestület tagjai a Lőver Uszoda energetikai fejlesztését. Ennek a célja a meglévő napelemes rendszer bővítése és akkumulátors energiatároló rendszerének telepítése bruttó 136 millió forint értékben. A beruházásra az állam támogatási forrást biztosít, csupán az összeg ÁFA-vonzatát kell megfizetnie a városnak önerőben.

Az előterjesztésben részletezik, az uszodán jelenleg 148 db, összesen 55,5 kWp teljesítményű napelem tud előállítani éves szinten 57 ezer kWh villamosáramot. Leírják: “az uszoda átlagos teljesítményigénye 150-200 kW között mozog, esetenként a 250-300 kW-ot is eléri. A jelenlegi kiserőmű ideális esetben maximálisan 40-45 kW közötti teljesítmény leadására képes a napelemek dőlésszöge és tájolása miatt.

A kiserőmű jelenleg az éves villamosenergia fogyasztás ~ 4,6%-át tudja megtermelni.”

Napelem jelenleg is van az uszoda területén, a fotó a vizes vb ideje alatt készült / Fotó: cyberpress.hu

A növekvő energiaárakra tekintettel merült fel a meglévő rendszer kapacitásának növelése – írják, figyelembevéve a tetőn elérhető területet. Arról írnak, hogy bőségesen elegendő hely van további napelemek telepítésére. További 592 db panelt helyeznének el és a két meglévő invertert még néggyel egészítenék ki. “Ez a rendszerméret normál üzem esetében, megfelelő körülmények között (napsütéses időben), csúcstermelés időszakban (késő délelőttől kora délutánig) képes az épület teljes teljesítményfelvételét ellátni, mellette pedig a tárolót is tölteni.”

Így a bővítést után a rendszer 277,5 kWp teljesítménnyel éves szinten 287.000 kWh energiát tudna termelni. A fejlesztés által az épület villamos szükségeleitenek ~ 23%-át tudnák megújuló energiával ellátni.

A villamos tervező számításai szerint a napelemrendszer bővítésének várható megtérülése 2,62 év. Amennyiben akkumulátort is telepítene a városvezetés, úgy a bekerülési költség kapacitás függvényében nettó 100-190 millió forinttal növekedne, míg a megtérülési idő 3,8-4,86 év lenne.

Napelem tehát még több lesz, mennyiségre négyszerese a jelenleginek. Csupán százharminchat millió forintért, ami egy századja sincs a nagyberuházás összértékének.

Persze a propaganda azzal ki is védhetné a helyzetet, hogy a tervezés idejében még senki sem gondolt energiaválságra és a szomszédban dúló háborúra, azonban ez hamiskás terelés lenne. A rendelkezésre álló mindenkor energiának ára van, nem csak piaci, hanem környezeti értéke is. Akkor, amikor ilyen jó megtérülés mellett lehet fenntarthatóbb, megújuló energiát használni, érthetetlen miért nem használták ki ezt korábban még jobban.

Persze minden beruházásnak örülni kell, főképp az ilyen gazdaságilag nehéz időszakban, de meglehetősen visszásnak hat egy két éve átadott és több, mint tíz milliárd forintért megépített létesítmény kapcsán újabb, és újabb győzelmi jelentéseket nézni és olvasni egy kihagyott ziccerről.