Vadonatúj elektromos buszok érkeznek Sopronba jövőre

Tisztán elektromos autóbusz közlekedik Sopronban 2021. július 9-től tesztüzemben / Fotó: cyberpress.hu

Folytatja a megkezdett zöldítési programját az állami szolgáltató, jövőre 43 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz forgalomba állítását tervezi öt vidéki településen, köztük Sopronban is. A járművek beszerzésére ezúttal is a Zöld Busz Program keretein belül kerülne sor a terv szerint – írja a magyarbusz.info szakportál.

A Zöld Busz Programba elsőként csatlakozó települések között összesen 100 új elektromos autóbuszt osztanak szét, ezeknek egy részét már birtokba is adták. Jelentős önrészt vállalva a 14,51 milliárd forintos állami támogatásból megvásárolt buszokhoz töltési infrastruktúrát is beszereztek. Idén év végéig Győrben, Zalaegerszegen, Szolnokon, Egerben és Szegeden 48 darab BYD eBus (K9UD), Székesfehérváron 12 darab Ikarus 120e, a budapesti agglomerációban pedig 40 darab Mercedes-Benz eCitaro áll forgalomba.

A program a jövőben még sikeresebb lehet, hiszen az újonnan megnyíló pályázat közel 51 milliárd forintos forrásból akár 300-350 elektromos autóbusz beszerzését is támogathatja.

Ezúttal is szóló kivitelű elektromos autóbuszok vásárlására, valamint a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére lehet pályázatot beadni.

A magyarbusz.info úgy írja, a Volánbusz ebben a pályázati körben jelen állás szerint 40 darab M3/I osztályú 12 méteres szóló, valamint 3 darab midi villanybusz vásárlására tervez támogatási igényt benyújtani. A lokálisan zéró emissziós járműveket Esztergom, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa és Sopron helyi közlekedésében helyeznék üzembe.

A beszerzéssel a közlekedési cég Euro 2-es és Euro 3-as környezetvédelmi besorolású dízelmotoros autóbuszokat váltana ki.

A hírek szerint legkorábban 2023 második felében érkezhetnek meg a soproni buszok, ha sikeresen lezárul a pályáztatás és a közbeszerzés.

A 43 darabos beszerzésből 12 db teljesen új tisztán elektromos autóbusz érkezhet a soproni helyi közösségi közlekedésbe.

Tavaly két ütemben is roadshowztak elektromos buszok Sopronban, az első tesztbusz egy szóló volt, majd másodjára egy csuklós autóbusz teljesítette a járatokat.

Tisztán elektromos autóbusz közlekedik Sopronban 2021. július 9-től tesztüzemben / Fotó: cyberpress.hu

Forrás: magyarbusz.info