Vádat emeltek a magyar mozdonyvezető ellen a münchendorfi vasúti szerencsétlenség ügyében

Forrás: BFK Mödling/Lukas Derkits

Kisiklott és két egysége is felborult annak a motorvonatnak, mely 2022. május 9-én hétfőn közlekedett az alsó-ausztriai Münchendorf térségében nyílt vasúti pályán. A balesetben egy ember életét vesztette, többen súlyosan megsérültek. Az ügyészség gondatlan közveszélyokozás vádjában emelet vádat a motorvonat vezetőjével szemben.

Erich Habitzl, a bécsújhelyi államügyészség szóvivője megerősítette a sajtóhíreket az ORF Burgenland számára, gondatlanságból elkövetett bűncselekmény ügyében emeltek vádat. A mozdonyvezető állítólagosan jóval meghaladta a pályaszakaszon megengedett sebességhatárt. A Raaberbahn által üzemeltetett mintegy 70 utast szállító Ventus motorvonat valószínűsíthetően 60 km/ó helyett 145-el haladt át egy váltón, Münchendorf közelében. A jelentés szerint a vonat az intenzív vészfékezés ellenére kisiklott. A Deutschkreutzból (Sopronkeresztúrból) Bécsbe tartó járatot két motorvonatból állították ki, ennek hat egysége futott le a vágányról. A motorvonat két egysége felborult, maga alá szorítva egy 25 éves férfit. A halálos áldozat mellett az 52 éves mozdonyvezető, két bécsi utas, egy nő (35) és egy férfi (78) szenvedett súlyos sérülést, míg a a többi utas könnyebben sérült.

Hana Dellemann, a Raaberbahn vezérigazgatója a balesetet követően nem sokkal kizárta annak a lehetőségét, hogy műszaki hiba történt volna. Az ügyészség nyomozása emberi mulasztást állapított meg okozatnak. A bírósági tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, azonban ha elítélik az 52 éves magyar állampolgárt, egy évig terjedő szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre számíthat.

Forrás: Monatsrevue/Thomas Lenger