Újabb részletek az alsó-ausztriai vasúti szerencsétlenségről

Forrás: BFK Mödling/Lukas Derkits

Május 9-én hétfőn este riasztották a hatóságokaz az alsó-ausztriai Münchendorf térségébe, ahol egy motorvonat szerelvény siklott ki, melynek két egysége is felborult. A balesetben egy ember életét veszítette, tizenketten megsérültek. A baleset oka továbbra sem világos, ám újabb részletekre derült fény az eltelt időszakban.

A REX 7657-es járat Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) állomásról indult menetrend szerint 17:13-kor. A Sopronon át Bécs, valamint Bratislava-Petrzalka (Pozsonyligetfalu) állomásig közlekedő szerelvényét két GYSEV / Raaberbahn Ventus típusú újszerű motorvonat szolgálta ki. A baleset egy egyenes szakaszon, 160 km/ó-s sebességű nyílt, kétvágányos pályán történt. Mindkét motorvonat kisiklott, az egyik jármű egységei felborult és az oldalára dőlt.

A balesetben egy 25 éves kismartoni fiatal vesztette életét, a vonat alá szorult. A a járműbe szorult mozdonyvezetőt, egy 52 éves magyar állampolgárt hidraulikus berendezéssel  szabadítottak ki. A súlyosan sérültek egyike egy 35 éves, másikuk egy 78 éves bécsi polgár. A rendőrség tájékoztatása szerint további tíz utas könnyebben megsérült. Az osztrák és magyar állampolgárok sérüléseit járóbeteg-ellátásban látták el az osztrák kórházak.

A bécsi ügyészség elrendelte a vasúti jármű menetírójának kiértékelését, emellett szakértőt rendeltek ki a baleset okának tisztázására. A tartományi rendőrség, az ÖBB valamint az illetékes minisztérium már hétfőn este megkezdte a nyomozást. A pályáról letért Ventus motorvonatokat daru segítségével visszahelyezték a sínekre, a felborult egységek mentését szerdára időzítették.

A pottendorfi vasútvonal infrastruktúráját is súlyos károk érték, a javítási munkák időtartamát megbecsülni csak átfogó kárfelmérést követően tudják.

Hana Dellemann, a Raaberbahn főigazgató-helyettese mély megrendülését fejezte ki az esetet illetően, továbbá az elhunyt hozzátartozóit együttérzéséről biztosította.

Erich Habitzl szóvivő tájékoztatása szerint a bécsi ügyészség súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlan testi sértés gyanúja miatt nyomoz a Münchendorf mellett történt baleset kapcsán.

A Raaberbahn szerint „emberi mulasztás” gyanítható, a műszaki hiba kizárható – mondta Hana Dellemann főigazgató-helyettes az ORF Burgenlandnak. Megszólalásában nem kívánta megerősíteni azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a vasúti váltókat rosszul állították be a pályán.

via bvz.at