SOSZI – Csodát tettek a plüssök

Az új év első napjaiban sem tétlenkedtek a Soproni Szociális Intézmény munkatársai: gyűjtést szerveztek a Balfi úti Idősek Otthona demens osztályának lakói részére, hogy új barátokkal gazdagodjanak a mindennapokban.

Karaderné Kovács Gyöngyi csoportvezető ötlete nyomán indult el a kezdeményezés, melyet az Országos Mentőszolgálat hasonló gyűjtése ihletett. A szervezetnél korábban annak érdekében fogtak össze, hogy minden mentőautóban legyen egy plüss.  Azért a demens osztály bentlakóira esett a választás, hiszen ezekkel a játékokkal javítani lehet a demenciában szenvedő ellátottak életminőségét. A figurákkal sokféle érzés felszabadítható a lakókban, például az emlékezés, öröm, ellazulás, vidámság és ezek mind pozitívan hatnak rájuk. Ha a demens beteg plüssállatot tarthat a karjában, simogathatja, kevésbé húzódik vissza a saját világába, nyugodtabban viselkedik, kommunikatívabb. Könnyebben lehet vele kapcsolatot teremteni. De ezek a játékok az összes érzéküket stimulálják, így például a tapintást is, de egymás között jó beszélgetés indító is lehet egy plüss.

Pár nap alatt több száz plüssfigura gyűlt össze, így bátran mondható, az adományozók sokasága egyként állt az ötlet mellé. Nem csak a kiválasztott osztály lakói, hanem más részlegeknek is jutott a játékokból, s a Fogyatékos Gyermekek Otthonának is ajándékozott belőle a SOSZI kollektívája, hogy ott is örömet szerezhessenek.

A nemes önzetlenségről bővebben ír a soszi.hu cikke, ahol további fotókat is megosztottak a megmozdulásról.