Sopronkőhidán és Fertőrákoson is kattant a bilincs az embercsempészeken

Fotók forrása: police.hu

Hét-hét illegális bevándorlót akartak Ausztriába fuvarozni azok a gépkocsivezetők, akiket Sopron térésgében tartóztattak fel a rendőrök hétfőn reggel. Az egyik embercsempész a személyautóból kiugrova akart elmenekülni.

Forrás: police.hu

A rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján – 2022. május 23-án 7 óra 55 perckor egy osztrák honosságú gépkocsit állítottak meg Fertőrákoson, a Fő úton. A járművet egy 25 éves osztrák férfi vezette, rajta kívül az autó utasterében 7 – magukat afgán és tunéziai állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján – 2022. május 23-án 8 óra 15 perckor Sopronkőhidán, a homokbánya közelében észlelték az osztrák honosságú gépkocsit. A járművet vezető férfi a rendőri intézkedés elől elmenekült, azonban őt az egyenruhások a közeli erdőben megtalálták. Igazoltatásakor a járőrök megállapították, hogy az elfogott 37 éves török sofőr akart hét magát szír állampolgárnak valló férfit jogellenesen Ausztriába vinni. Mivel a külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt előállították őket a Soproni Rendészeti Integrált Központba.

Forrás: police.hu

A török gépkocsivezetővel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítanak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A fertőrákosi elfogásban érintett osztrák csempészt a migránsokkal együtt a Sopron Rendészeti Integrált Központba előállították.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: police.hu