SAJTÓKÖZLEMÉNY – Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Soproni Szakképzési Centrum szervezésében

A Soproni Szakképzési Centrum az Európai Unió támogatásával megvalósuló Széchenyi 2020 Program keretében „Idegen nyelvi készségek fejlesztése” című, GINOP-6.1.3-17 kódszámú pályázati felhívásra benyújtott „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Soproni Szakképzési Centrum szervezésében” című pályázata vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás mértéke az elszámolható összköltség 100 % – a, amely 119,7 millió Forint. A projekt teljes egészében európai uniós támogatásból valósult meg, az Európai Szociális Alap hozzájárulásával.

A projekt célja volt a Soproni Szakképzési Centrum vonzáskörzetéhez tartozó felnőtt lakosság idegen nyelvi kompetenciáinak fejlesztése, valamint a felnőtt lakosság nagyobb arányú részvételének elősegítése a formális oktatásban. A cél megvalósulását a Centrum több kötelezően megvalósítandó és választható tevékenységen keresztül valósította meg. A fejlesztés hatásterülete a Centrum tagintézményeinek oktatási helyszíneire (Sopron, Fertőd, Kapuvár), és az azokhoz tartozó vonzáskörzetekre terjedt ki. A célcsoport elsősorban ebben a vonzáskörzetben élő, munkaképes (16-65 év) korú, idegen nyelvből készségekkel nem vagy alacsony szinten rendelkező, legfeljebb középfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező lakosság volt. A képzések megvalósítása több elemből állt össze, úgy mint: kampány/toborzás a célcsoport elérése és motiválása, valamint bevonása érdekében; célcsoport tagok szintfelmérése; Képzések minőségbiztosítása, folyamatmenedzsment tevékenységek és a képzések nyomon követése, monitoringja és ellenőrzése; résztvevők jelentkezése, regisztrációja, képzési adatok elektronikus nyilvántartása és az ehhez szükséges informatikai alkalmazás biztosítása.

A projekt előkészítése során az igényfelmérés mellett megvalósíthatósági tanulmány került elkészítésre. A felmérés alapján az angol és a német nyelv iránt van a legnagyobb érdeklődés (mindkettő természetes és élő nyelv), melyek három (A1, A2 és B1) szinten kerültek megvalósításra. A nyelvek a Centrumban oktatott szakok szakmai nyelvei is. A hat tagintézmény különböző számú nyelvi csoportot indított, összesen 67 csoportban 820 fő volt a képzésben résztvevők száma. A projektmegvalósítás során több választható tevékenység is megvalósult: tárgyi eszközök, oktatási segédeszközök, felszerelések beszerzése; nyelvi szaktanterem kialakításához nélkülözhetetlen infrastrukturális fejlesztés; online tananyagok elérhetővé tétele és módszertani segédletek fejlesztése; otthoni tanulást elősegítő nyelvi e-learning programok biztosítása; olyan eszközrendszer kialakítása, amely online formában elérhető tanulásai programokat online elérhető tananyagokat, tanulási segédanyagokat jelent.

Megvalósítási helyek:

•9400 Sopron, Virágoskert u. 7. (Soproni Szakképzési Centrum)

•9400 Sopron, Teleki Pál út 26. (Soproni SZC Fáy AndrásKét Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum)

•9400 Sopron, Halász u. 9-15. (Soproni SZC Handler Nándor Technikum)

•9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3. (Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi, Technikum és Kollégium)

•9400 Sopron, Ferenczy János u. 7. (Soproni SZC Vas- és Villamosipari Technikum)

•9330 Kapuvár, Berg Gusztáv u. 2. (Soproni SZC Berg Gusztáv Szakképző Iskola)

•9431 Fertőd, Madách sétány 2/D. (Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium)