Rezsiugrás: Nehéz jövő előtt állnak a családi kasszák!

Megjelentek a rezsicsökkentés(?) új szabályai a Magyar Közlönyben, amely szerint az áram- és a gázfogyasztás a Kormány szerint a ” MEGHATÁROZOTT ÁTLAGMENNYISÉGIG”  továbbra is támogatással  (“rezsicsökkentett áron”) lesz elérhető, azok felett azonban úgynevezett “lakossági piaci árat” (!) kell fizetni.

Az áramért a limit felett kilowattóránként 70 forintot (az eddigi 36-37 forint helyett) kell fizetni, az úgynevezett éjszakai áramért 62-63 forintot (az eddigi 23-24 forint helyett) kell majd fizetni.  A földgázért pedig köbméterenként 747 forintot kell majd fizetni augusztustól, ha “túlfogyasztása” lesz egy háztartásnak, de az átlagfogyasztásnak hívott mennyiségig marad az eddigi 102-103 forintos köbméter ár.

Az átlagfogyasztási limit is meghatározásra került természetesen, amely áramfogyasztás esetén 2523 kWh/év, míg a földgázfogyasztás esetén az éves mennyiség 1729 köbméter.

Azok a háztartások akik beleférnek a megszabott limithatárokba, azoknak havi szinten maximum 7560 forint lesz a havi villanyszámlájuk és maximum 14 688 forintos gázszámlával kalkulálhatnak.  (Ezek legfeljebb 210 kWh és 144 köbméter havi fogyasztás esetén érvényesek.)

A rendeletből kiderült az is, hogy marad a nagycsaládos kedvezmény, és az egy gázmérővel rendelkező társasházak helyzetét is igyekeztek rendezni.

A rezsirendelet 2022. augusztus 1-jén lép életbe.

Nem nehéz megjósolni azt,– bár már jelenleg is tapasztalható, hogy felkavarja az indulatokat ez az új rendelet- hogy minden bizonnyal erősebb lesz a lakossági tiltakozás majd akkor, ha megjönnek az első számlák, hiszen nehéz lesz kigazdálkodni olyan fogyasztást, amely nem terheli jelentősen a családi költségvetéseket. Érdemes azt is hozzátenni ehhez, hogy a “kata-törvény” módosítása is jelentősen befolyásolhatja a családi kasszák bevételét és így ezáltal majd a rezsifizetést is. Jó kérdés az is, hogy a megemelkedett rezsiköltségeket, hogy fogják túlélni mondjuk a vendéglátóipari és egyéb szolgáltatói egységek, amely iparágak eddig is sok esetben a túlélésért küzdöttek, most pedig plusz terhek szakadnak a nyakukba.

A rezsiárak növekedése mellett még nem szabad elfelejteni azt az “apróságot” sem, hogy szinte mindennek a fogyasztói ára megy felfelé, tehát az “árstoppos” termékek mellett az üzletekben is megugrottak az élelmiszerárak, amely szintén tovább sújtják a családi kasszákat.

Nehéz ősz és úgy tűnik nehéz évek elé néz Magyarország lakossága, de ha ez túlzó állításnak tűnik, akkor mondjuk úgy, hogy mindenképpen spórolósabb jövő előtt …

 

 

 

via Leczovics Zsolt