Osztrák autószervizben készítettek fel több tucat csempészetre használt kocsit

Szerb és román honosságú gépkocsik az osztrák-magyar határ közelében, Burgenland területén - feltehetően embercsempészetre használták az autókat / Fotó: cyberpress.hu archívum

Egy alsó-ausztriai autószerelő műhely két munkatársat állították bíróság elé Ausztriában, mivel a begyűjtött információk szerint a vádlottak embercsempészetre használt autók futóművüket erősítették meg, hogy azokkal a megengedettnél több személy szállíthassanak a magyar-szerb határ felől nyugat felé.

A kismartoni tartományi bíróság előtt kellett felelnie tettéért annak a két román származású férfinak, akik bűnszervezetben elkövetett embercsempészésben segédkeztek szaktudásukkal.

A vád szerint a mödlingi járásban működő szerviz 31 éves üzemeltetője és 27 éves alkalmazottja 2021 őszétől kezdődően 2022. május 4-i letartóztatásukig legalább 60 kisteher- és személyautói lengéscsillapítóját és rugóját erősítette meg oly módon, hogy azokkal túlterhelve, több személlyel bezsúfolva is lehessen közlekedni.

Ha a járműveket nem építették volna át, azok a túlterhelés miatt a magyar-szerb határ és Ausztria közötti útvonalon tönkrementek volna, veszélyeztették volna a többi közlekedőt. A Bécsben élő vádlottakat a cselekményeket szándékosan, bűnszervezet tagjaként követték el. Az ügyben 80-85 gyanúsítottat azonosított be hatóság, többséget több év börtönbüntetésre ítélték. A szervezet egyik gyanúsítottjának tanúvallomása alapján került a rendőség látókörébe az autószerelő műhely. A nyomozás során megállapítása került, hogy a később elfogott embercsempészek autói ki-be jártak a műhelykapun. Csak Alsó-Ausztriában körülbelül 50 járművet koboztak el, és mindegyiket azonos módon alakították át.

A tartomány bűnügyi rendőrség közlése szerint szoros együttműködésben vizsgálták a bűnelkövetők csoportját a burgenlandi kollégákkal,  A bűnszervezet vezetőjét Romániában több év börtönbüntetésre ítélték, majd annak leteltét követően Magyarországnak való kiadatásával újabb vádemelés fenyegeti. Az  embercsempészek által használt járművek leromlott műszaki állapotban voltak, de a sofőrök ennek ellenére még a baleset kockázatát is vállalják. A bvz.at emlékezet, idén augusztus közepén az A6-os autópályán Kittsee közelében egy 20 menekültet szállító furgon borult fel, miközben a rendőrség elől menekült. Három illegális bevándorló életét vesztette a baleset során.

Schlepper nach Unfall mit Flüchtlingen in Kittsee geständig

In einer Einvernahme gab er an, angesichts der Polizeikontrolle Panik bekommen zu haben und geflüchtet zu sein. Dann sei er mit dem Kastenwagen im Graben gelandet. Inzwischen sind alle drei Obduktionen abgeschlossen – die Flüchtlinge starben demnach durch den Unfall.

 

Az autószerelő vádlottak korábban tagadták az ellenük felhozottokat, de a bíróság előtt megnyíltak: bűnösnek vallották magukat, elismerték, hogy 60 ezer eurót kaptak az átalakítási munkákért cserébe. Az átvett pénz egy részét a műhely felújítására fordították, két emelőt vásároltak. Ezeket a hatóság árverésre bocsátotta, melyből 3800 euró folyt be, valamint további 2000 euró vagyonelkobzásról született döntés.

A két vádlottat a cselekményért egyenként 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A vádlottak elfogadták az ítéletet, az ügyész nem nyilatkozott.

60 Autos für Schlepper umgebaut: Duo vor Gericht

Hätten die beiden Angeklagten mit rumänischen Wurzeln ihre Arbeit nicht getan, wären überladene Schlepper-Fahrzeuge auf der Strecke zwischen der ungarisch-serbischen Grenze und Österreich liegengeblieben. Am Montag dieser Woche mussten sich ein 31-jähriger Betreiber einer KFZ-Werkstatt im Bezirk Mödling und sein 27-jähriger Mitarbeiter wegen Beitragsleistungen für eine Schlepperorganisation am Landesgericht Eisenstadt verantworten.

 

 

 

Nyitókép illusztráció!