Nyolc héttel azután, hogy bejelentették, a soproni postaládákba is megérkeztek a konzultációs ívek

Nemzeti konzultáció 2022 / cyberpress.hu illusztráció

Közel két hónappal ezelőtt, szeptember 28-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy újabb nemzeti konzultációt indít a kormány. A kormányfő és a vele szimpatizáló politikusok mindenkit arra kérnek, mondják el a véleményüket, mert álláspontjuk szerint csak közös fellépéssel lehet véget vetni az energiaárak emelkedésének, illetve annak, hogy az európai emberek továbbra is szankciós felárat fizessenek az elhibázott uniós szankciók miatt.

Még október 15-én jelentették be, hogy megindul a kérdőívek postázása, valamint arról is szóltak hírek, hogy hamarosan az online kitöltést is megnyitják. A visszajelzések alapján a soproniak a november 14-i héten kapták meg a leveleket, azóta már az interneten is kitölthető a kérdőív.

A szankciókról szóló nemzeti konzultációkat november 25-ig vállalta a posta, hogy eljuttattja mind a 8 millió címzetthez. A soproni háztartások esetében ez a határidőt megelőző héten történt meg, míg a válaszokborítékokat december 9-ig lehet visszaküldeni díjmenetesen.

A levél a szokásos kormányzati csomagot tartalmazza: a név szerint címzett borítékot kibontva a miniszterelnöki levele, a politikai kérdőív, maradjunk kapcsolatban űrlap és válaszboríték található.  Az energetikai szankciókról szóló konzultációt eddig 340 ezren töltötték ki.

A korábbi évek nemzeti konzultációira – Stop Soros, koronavírus, családvédelmi kérdések – egyenként 1,3 – 2,4 millió válasz érkezett, így van hova felzárkózni.

Nemzeti konzultáció a brüsszeli szankciókról / 2022 / Fotó: cyberpress.hu

A konzultáció hét kérdésére igen, nem eldöntendő válaszokat lehet adni, melyhez néhány soros támpontot adnak.

  • Ön egyetért a brüsszeli olajszankcióval?
  • Ön egyetért a gázszállításokra vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért a nyersanyagokra vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?
  • Ön egyetért a turizmus korlátozásával járó szankciókkal?
  • Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal?