Nincs adat arról, hányszor akadályozzák a buszokat szabálytalan autósok

Tiltott helyen várakozó autó nehezíti meg a helyi járatos busz kifordulását a soproni 12-es járat vonalán / Fotó: cyberpress.hu

Szerettük volna utána járni annak, mennyire gyakori, hogy a helyi járatos autóbuszok közlekedését megnehezítik a szabálytalanul parkolók. Bosszantó helyzetet teremthet, ha mások szabálytalansága miatt nem tudja tartani menetidejét a tömegközlekedési eszköz, rosszabb esetben az utasok biztonságát is veszélyeztethetik a renitens sofőrök.

Bár többször is jutott el már szerkesztőségükhöz olyan információ, hogy egy-egy járaton visszatérő problémát okoznak a szabálytalanul tárolt személyautók, ezt számszerű adatokkal nem lehet alátámasztani. Megkeresésünkre a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága arról adott tájékoztatást, hogy vezetnek statisztikát a szabálytalanul tárolt, valamint parkoló személygépkocsik miatt okozott fennakadásokról.

Szükség esetén kollégáink a rendőrég segítségét kérhetik, akik lehetőségeikhez mérten a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek biztosítani, segíteni az autóbuszok továbbhaladását – írják a válaszban.

A gyakorlat is ezt támasztja alá, noha helyzete válogatja az egyedi eseteket. Hiszen nem minden autóbuszvezető kezeli azonos habitussal a szituációt, és a csúcsidőben zsúfolt buszon sem szívesen vesztegelnek az utasok a hatósági intézkedésig.

Gyakorta szülhet anomáliát Sopronban a forgalomtól elzárt területen, megállni tilos tábla alatt és szűk útkanyarulatban parkoló autó, ezzel nehezítve a helyi autóbuszok zavartalan közlekedését.

Lényegében szinte az összes helyi járat vonalát fel lehetne sorolni, hiszen városszerte találni olyan sofőröket, akik önhatalmúlag írják felül a KRESZ szabályait. Azonban mégiscsak érdemes kiemelni a 3, a 7, a 10, a 11 és a 12 járatokat, ahol sok helyen tiltott az úttesten való várakozás.

Mindezt jól szemlélteti egy több, mint tíz éves felvétel is, melyet a Győri út kórház előtti szakaszán rögzítetek: