Megújult a kormányhivatal Kis János utcai műemléki épülete

Fotó: cyberpress.hu

November 25-én délelőtt ünnepélyesen is átadták a Kis János utca 4. szám alatti épületet Sopronban, mely komplex felújításon esett át az elmúlt időszakban. A hivatali épület energiahatékonyságának növelése, a műemléki értékek újbóli érvényre juttatása mellett az épület használatóságának és komfortjának növelésére is jutott forrás.

Fotó: cyberpress.hu

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, egy évvel ezelőtt a Soproni Járási Hivatal központi épületének felújítását ünnepelhették, most pedig egy újabb beruházás valósult meg.

Megjegyezte, Sopron városa jól sáfárkodik a forrásokkal, a kormányzattal együttműködésben az önkormányzat is jelentős eredményeket ért el, a Modern Városok Program keretén például az M85-ös autóút és a történelmi belváros rekonstrukciós beruházásával. Összességében 199 milliárd forint került kifizetésre, valamint hét program már maradéktalanul befejeződött. A folyamatban lévő beruházásokkal Sopron dinamikus fejlődése is biztosítva van – tette hozzá az államtitkár, aki megköszönte a jó együttműködést.

Kiemelte: ez egy sikeres összefogás.

Fotó: cyberpress.hu

Emlékeztetett, a területi közigazgatásnak az elmúlt években újabb kihívásokkal kellett szembenéznie, a koronavírus járvány elleni védekezés lebonyolítása után a háborús cselekmények hatásai is megoldandó feladatokat hoztak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal 2015 óta négy épület energetikai korszerűsítését végezte el a KÖFOP program 1,3 milliárd forintjából. György István hozzátette, az országban összesen 50 milliárd forint értékben mintegy 500 épület energetikai felújítsát végezték el az elmúlt években.

Rávilágított, az orosz-ukrán háború és az elhibázott szankciók hatása az energiaárakra megmutatja, mennyire jó döntés volt, hogy ezeket az energetikai projektek megvalósultak.

Van olyan épület a megyében, ahol 89%-os gáz- és 14%-os árammegtakarítást értek el.

Az épületek, az infrastruktúra az egyik lényeges eleme annak, hogy a színvonalas munkavégzés feltételeit biztosítani tudják a dolgozók számára, mely által az ügyfelek kiszolgálása is gyorsabbá és hatékonyabbá válik. Hangsúlyozta: az épített környezet mellett még lényegeseb az ügyfélcentrikus feladatmegoldás, mely az elmúlt tizenegy év közigazgatási reformjának egyik legnagyobb fejlődése.

Fotó: cyberpress.hu

Barcza Attila, Sopron és térségének országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, a kormányhivatalok és a járási hivatalok olyan találkozási pontok az állampolgárok és a kormány között, ahol az ügyfelek kiszolgálásában a minőségi feladatellátás az elsődleges.

Köszönetét fejezte ki a nagy szorgalommal bíró munkavállalóknak, akik a térségben élők ügyeit intézik.

Fontosnak tartja a kiszolgálás körülményét is, mely az épület felújításával javulhatott. Kiemelte, egy olyan beruházás készült el, mely korszerű energetikai megoldásait az élet igazolja, hiszen a háború és a szankciók energiaválságba sodorták Magyarországot.

Fotó: cyberpress.hu

Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal főispánja megköszönte a kivitelezéssel megbízott FÉSZ Zrt. hozzáállását, hogy a megnövekedett beruházási költségek ellenére is rugalmasan tudták elvégezni a munkát.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere pohárköszöntőjében elmondta, Árkay Bertalan építész tervei alapján 1939-ben épült az ingatlan, mely 2008-ban kapott ipari műemlék védelmet. Az épület 83 éve tölt be közfunkciót és szolgálja a Sopronban és környékén élőket.

Fotó: cyberpress.hu

Szeiber Anita, a kormányhivatal pénzügyi főosztályvezetője a beruházás szakmai részleteit ismertette. Az épület hasznos alapterülete: 1.785 m², melyből a Győr-Moson Sopron Megyei Kormányhivatal mellet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is használ helységeket. A kormányhivatalnak az épületre vonatkozólag a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által kijelölt ingyenes használati joga van.

Az előadásból kiderült, a legkritikusabb műemléki szempontú helyreállítás a lépcsőház volt. Felbontásra került a kerámia lépcsőburkolat, ami alatt a műkő lépcsőfokok sérültek voltak. Az Örökségvédelmi Hatósággal történt egyeztetés alapján az eredeti műkő fokokat elrejtve, de megóvva a lépcsőház újra kerámia burkolatot kapott. A tetőre vezető lépcsőkar minden eredeti részletét megőrizte.

Fotó: cyberpress.hu

Az épületben a kormányhivatal alábbi szervezeti egységei működnek:

  • Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály
  • Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya
  • Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya
  • Soproni Járási Hivatal Gyámügyi Osztálya

 

Fotó: cyberpress.hu

A felújítást követően 54 fő elhelyezését biztosítja az épület. A felújítás teljes költsége 377 millió Ft volt, melyből 350 millió Ft-ot a Miniszterelnökség biztosított, a fennmaradó összeget a kormányhivatal saját forrásából finanszírozta. Egyebek mellett az udvari oldalon a homlokzat külső hőszigetelést kapott, az utcai bejárat acél-üveg portálja, valamint a lépcsőház függönyfalai felújításra kerültek hőszigetelő képességük javítása céljából. A helyiségekben hűtő-fűtő klímarendszert telepítettek, a kazánokat lecserélték és 49,9 kWp teljesítményben telepítettek napelemes rendszert. Megújult a hivatali gépkocsik tárolására alkalmas udvari garázs és a belső parkolóhelyek is.

A beruházás során az alábbi hármas cél került meghatározásra:

  • Az épület energiahatékonyságának növelése, így az üzemeltetés gazdaságos fenntarthatóságának elősegítése.
  • Az épület meglévő műemléki értékeinek érvényre juttatása, az utcai homlokzatok és a közös használatú terek műemléki szemléletű felújítása.
  • Az épület használhatóságának, komfortjának javítása, kedvezőbb munkakörnyezet és ügyfelekkel való kapcsolat biztosítása.
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu

A felújítás számokban:

  • Homlokzati hőszigetelés: 419 m²
  • Tető hőszigetelése: 384 m²
  • Parkettacsere: 523 m²
  • Diszperziós falfestés: 3590 m²
    Felújított műemléki nyílászárók: 18 db
  • Álmennyezet kialakítása: 588 m²
  • Üvegportál felújítása: 92 m²
  • Udvarrendezés: 233 m²
  • Parkoló-kialakítás: 7 db
  • Gyengeáramú hálózat felújítása: 96 db új végpont
  • LED panel: 128 db
  • Beltéri klímaegység: 33 db
  • Napelem: 130 db napelem panel
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu