Kötelezővé tervezik tenni az oltást Ausztriában

Ausztriában a jelenlegi tervezet, előterjesztés szerint kötelezővé teszik a koronavírus-járvány elleni védőoltást 2022. februárjától. A kötelező oltás felvétele a 18 év feletti állampolgárokra lesz kötelező hatályú, kivételt képeznek azok, akik igazolt egészségügyi okok miatt nem vehetik azt fel, illetve terhességüket igazolni tudják. 

A védőoltásról szóló törvényt jövő hét csütörtökön tárgyalja meg az Országos Tanács, amit hétfőn még megelőz egy egészségügyi bizottsági ülés is.  Az osztrák parlamentben a döntés elfogadásához csak egyszerű többség szükséges, amellyel az előterjesztést törvényileg hatályba helyezni szándékozó ÖVP illetve a Zöldek kormányfrakciója eleve rendelkezik. A kormány ez mellett azonban igyekezett szélesebb körű jóváhagyást, támogatást is szerezni, ami az SPÖ és a NEOS bevonásával lényegében sikerült is. Az FPÖ teljes mértékben elutasítja a kötelező védőoltást, de egyedül nagyon kevesek ahhoz, hogy ne kerüljön elfogadásra a tervezet, így szinte borítékolható hogy bevezetésre kerül.

Ami kiderült és publikálva lett a törvénytervezetről az annyi, hogy oltási kötelezettséget három szakaszban kívánják bevezetni:

  • 2022. február elejétől egészen 2022. március 15-ig minden háztartás írásban kap tájékoztatást az intézkedésről, röviden arról, hogy kötelező az oltás felvétele.
  • 2022. március 16-től  ellenőrizhetővé válik a hatóságok részéről az oltási kötelezettség betartása, aminek a meglétét igazoló dokumentumot ettől a dátumtól akár egy sima közúti ellenőrzése keretében is kérhetnek a rendőrök.  Ha valakit elkapnak aki nincs beoltva, attól kezdve számíthat a feljelentésre, amelynek a büntetési tétele  600 eurótól akár 3600 euróig is terjedhet.
  • Ha járványügyileg szükségessé válik akkor kerül bevezetésre csak a harmadik szakasz.  Ez annyit jelent, hogy kormányrendeletben lehet meghatározni a polgárok számára az oltási határidőt, amelyhez az Országos Tanács Főbizottságának a jóváhagyása szükséges. Azok, akik ekkor még mindig nem oltottak, azok egy emlékeztető levelet kapnak, és az oltási határidőig érvényes oltási igazolást kell felmutatniuk. Aki nem tesz eleget ennek, az automatikusan pénzbüntetést kap.

Az előzetes tervek szerint ez a rendelkezés addig maradna érvényben amíg az oltás a megfelelő eszköz a járvány elleni küzdelemben, de a tervezet szerint a törvény első lépcsőben 2024. január 31-én járna le. A járványhelyzetet illetve ezt a törvényt 3 havonta felülvizsgálják majd, és amennyiben az igazolódik be, hogy a kritikus helyzet pozitív irányba jelentősen  megváltozott, akkor az egészségügyi miniszter hatályon kívül helyezheti ezt az egész jogszabályt vagy annak egyes rendelkezéseit.

Az, hogy az ingázók milyen tekintetben és módon lesznek érintettek a kötelező oltások ügyében arról még nincs konkrét információ.

 

 

Bejegyzésünk a BVZ.at cikke nyomán készült, ahol bővebben is olvasható a téma.