Két soproni gimnázium is a száz legjobb hazai között!

Idén is elkészítették a legjobb magyar középiskolák rangsorát, míg az első tíz között csak egy vidéki közoktatási intézmény szerepel, összességében mégiscsak többségben vannak a fővároson kívüli iskolák. Melyik a legjobb állami, egyházi vagy alapítványi középiskola, hat- vagy nyolcosztályos gimnázium – teszi fel a kérdést az eduline.hu cikke, akik a HVG összeállítását szemlézték. Az első helyet holtversenyben kapta az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Kiemelik, idén nem minden megyéből került gimnázium a listára: Békés és Tolna megyei középiskola nincs a rangsorban. A TOP 100 intézmény közül húsz egyházi fenntartású, két evangélikus, három református és tizenöt katolikus szerepel a listán.

Sopron jó hírnevét két nívós gimnázium öregbíti, 84. a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, ezt követve a 85. a Soproni Széchenyi István Gimnázium. Összehasonlításképp Győrből négy iskola került a legjobbak közé, míg a szomszédos megyeszékhelyről, Szombathelyről három iskola jutott be a toplistára.

A rangsor készítői több szempontot figyelemmel kísérve állították össze a merítést: az egyik ilyen a 10. évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének iskolai átlaga szövegértésből és matematikából. A 2019/2020-as tanév végén az érettségi bizonyítványokba bekerült eredmények iskolai átlaga magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint az emelt szintű érettségik aránya is számított, valamint az emelt szintű érettségi vizsgák iskolánkénti arányát vették figyelembe. A továbbtanulás feltétele ugyanis az emelt szintű érettségi vizsga a diákok számára.

A teljes listát az eduline.hu cikkében nézheti meg.

A Berzsenyi-gimnázium / Forrás: Google Maps
A Széchenyi-gimnázium / Fotó: cyberpress.hu archívum