Ismerje meg a soproni hajléktalanokat ellátó intézet működését

Fotó forrása: soszi.hu

A Soproni Szociális Intézmény (SOSZI) feladatai közé tartozik a a Hajléktalanokat Ellátó Intézet működtetése, mely a célcsoportba tartozó személyek életviteléhez, éjszakai pihenéséhez, nappali tartózkodásához és érdekérvényesítéséhez nyújt mindennapos segítséget.

Az önkormányzati intézmény olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek lehetővé teszik a kialakult veszélyhelyzetek elhárítását, a rászorulók védelmét, a krízishelyzetbe jutott személyek létfenntartását. Emellett lehetőségeket biztosítanak a munkába állásra, a társadalomba való visszailleszkedésre.

Sopron teljes közigazgatási területén utcai szociális szolgálat áll rendelkezésre, a téli időszakban délutántól késő estig, munkaidőn túl pedig a diszépcserszolgálatot lehet értesíteni. A szolgálatot teljesítő szakemberek feladata az intézményes gondozással szemben bizalmatlan, az utcán életvitelszerűen tartózkodó egyének felderítése, segítése ügyek intézése vagy szállítás terén.

Az utcai szociális munka leginkább közterületre „kivitt” szociális szolgáltatás. Célja egyrészt a már nyilvántartott hajléktalan személyek segítése, másrészt a még felderítetlen hajléktalan egyének, csoportok felkutatása, bevonásának kezdeményezése az ellátórendszerbe, harmadrészt az utcai életmód felszámolásával kapcsolatos tevékenységek összehangolt működtetése.

Magyar utca 22. szám alatti telephelyen nappali melegedő működik, mely 30 fő tartózkodására, tisztálkodására, szabadidejének közösségi körben hasznos eltöltésére nyújt lehetőséget. A szociális szakemberek tanácsadással, mentálhigiénés segítségnyújtással és a hivatalos ügyek intézésében is segítenek.

Az ugyanitt biztosított népkonyha szolgáltatás alkalmi jelleggel és helyben fogyasztással napi egyszeri egy tál meleg ételt biztosít azoknak a szociálisan rászorult személyeknek, akik más étkeztetési formát nem tudnak igénybe venni.

Karácsonyi jótékonysági ételosztás Sopronban / fotó: SOSZI

A Kossuth Lajos utca 10. alatti székhelyen biztosítják az éjjeli menedékhelyet azok számára, akik éjszakáikat közterületen vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségekben töltenék, és akiknek az ellátás hiánya testi épségét, életét veszélyeztetné. Az igénylők a rendelkezésre álló férőhelyek erejéig vehetik igénybe a hét minden napján 18:00 – 08:00 óráig (23 fő).

A SOSZI biztosít ágyneműt és textíliát, hideg-melegvizes fürdőhelyiséget, tisztálkodószereket, és értékmegörzőt is a folyamatosan fűtött helységekben. Az intézmény a hozzá forduló kliensek aktivitásának, társas és családi kapcsolatainak fenntartása, az önálló életvezetés megtartása, lakhatásának lehetséges megoldása érdekében szociális munkatárs segítő közreműködését is megadja.

Az átmeneti szállást igénybe vevők részére ahogyan a menedékhelyen is, az éjszakai pihenés körülményeit teszi komfortossá, hosszabb távú tartózkodás lehetőségével.

Az ellátást azok vehetik igénybe, akik önálló életvitelre képesek, és hajlandóságot mutatnak a hajléktalan létből való kiemelkedés érdekében kialakított együttműködésre és feladatvállalásra a szociális munkatárssal. Az ellátásért térítési díjat kell fizetni, melynek mértéke a lakó jövedelmi helyzetétől függ.

Az ellátás az igénylő kérelemének helyben hagyása, valamint a lakhatás feltételeiről szóló megállapodás, a házirend tudomásul vétele és aláírása után vehető igénybe, legfeljebb 1 év időtartamra. A határidő lejárta előtt felülvizsgálják, hogy az ellátást igénybe vevő a környezetébe visszahelyezhető-e. A szociális munkatárs feljegyzést készít, melyben javaslatot tesz az ügyféllel való együttműködés további lépéseiről. Ha nem helyezhető vissza, akkor az intézet vezetőjénél kérelmezi az ellátás időtartamának további maximum 1 évvel történő meghosszabbítását.

Az ellátórendszer egyes tevékenységeihez elérhetőséget és bővebb tájékoztatást a Soproni Szociális Intézmény honlapja ad, ide kattintva érhető el.

A SOSZI Kossuth Lajos utcai intézménye / Kép forrása: Google Maps