Illegális migráció a térségben: 2 nap alatt 93 migráns rendőrkézen

Akciófilmekbe illő jelenetekkel veszélyeztetnek az embercsempészek Győr-Moson-Sopron megye útjain / Fotók forrása: police.hu

Összesen közel száz illegális bevándorlót tartóztattak fel a rendőrök július 20-22. között Győr-Moson-Sopron megyében, több fő felkutatása folyamatban van, mert az intézkedés alól kivonva magukat elmenekültek a hatóság elől.

Július 20-án hajnalban az M1-es autópályán három autót ellenőriztek a rendőrök illegális migránsok után kutatva. Először egy 38 éves montenegrói sofőrt állítottak meg, akinek gépkocsijából hat-nyolc fő ugrott ki és menekült a közeli fenyveserdőbe. Nem sokkal később, Hegyeshalomnál egy kisteherautó román sofőrjét kísérelték megállítani. Ebben az autóban is migránsokat utaztatott a járművezető, akik közül a megállítás során öt személy elszaladt, míg öt – magukat pakisztáni és indiai állampolgárnak valló – férfit a járőrök feltartóztattak.

Kis idő elteltével Fertőendréd külterületén akartak ellenőrizni egy magyar forgalmi rendszámú gépkocsit, melynek sofőrje menekülőre fogta. A rendőri jelzésre nem állt meg, majd az úttestről lesodródva balesetet szenvedett. A szalagkorlátot átugorva elszaladt a sofőr, az autó utasterében nyolc külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az embercsempész felkutatása folyamatban van a beszámoló szerint.

Szintén az M1-es autópályán állították meg azt a 37 éves osztrák sofőrt, aki 25 éves osztrák társán kívül a kisteherautó utasterében 25 bevándorlót szállított, akik nem tudták igazolni magukat.

Az M1-es autópályán Mosonmagyaróvárnál haladt egy szerb gépkocsi július 21-én éjjel, mely nagy sebességgel elhajtott a rendőrök elől, majd az autópályáról letérve egy ház kapubejárójának ütközött. A kocsiban utazókat a ház udvarán keresztül elfutottak, de a 22 éves montenegrói sofőrt és hét utasát is elfogták.

Július 21-én 6 óra körül Nagycenk külterületén 12 főt tartóztattak fel a járőrök. A férfiak személyazonosságukat, valamint magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, ezért őket – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Július 22-én az éjszakai órákban Röjtökmuzsaj külterületén akartak ellenőrizni egy magyar forgalmi rendszámú gépkocsit a szolgálatot teljesítő rendőrök, de a sofőr megállás után az autóból kiugrott, és elszaladt. A jármű utasterében 20 külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A közlemény szerint az embercsempész felkutatása folyamatban van.

Alig egy óra múlva az M1-es autópályán egy osztrák honosságú gépkocsit állítottak meg a rendőrök. A járműben a 28 éves román sofőrön kívül tizenhat migrációs hátterű személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A járőrök az embercsempészeket elfogták és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra kerültek előállításra, jellemzően a migránsokkal együtt. Az illegális bevándorlók jellemzően afgán, indiai és pakisztáni állampolgárnak, valamin egy esetben kurdnak vallották magukat. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrök embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt állnak eljárás elébe, melynek büntetési tétele alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

police.hu nyomán