Hetente háromezer migránst fognak el Ausztriában

Osztrák katonák tartóztattak fel illegális bevándorlókat a magyar-osztrák határ közelében / Fotó: Olvasó / cyberpress.hu archívum

Ausztria belügyminisztériuma idén májusban az embercsempészet és az illegális bevándorlás csillapítása érdekében célzott ellenőrzést vezetett be, melynek már bő fél év alatt is látványos eredménye lett: azóta a rendőrség több mint 68 800 migránst fogott el, többségüket, 46 ezer főt Burgenlandban – írja az ORF Burgenland.

Az osztrák közszolgálati média által szemlézett sajtótájékoztatón Gerhard Karner belügyminiszter (ÖVP) elmondta, a migránsok elsősorban Afganisztánból, Indiából, Szíriából, Tunéziából és Pakisztánból érkeztek. Május eleje óta 440 embercsempészt fogtak el, közülük 172 elkövetőt Burgenlandban – jelentette Franz Ruf közbiztonsági főigazgató. Az előző évben összesen 441 csempész volt, 2020-ban pedig csupán 311 Ausztria szerte.

Az elfogott határsértők számával arányban állítva ez azt jelenti, hogy minden 156 migránsra jut egy elfogott embercsempész Ausztriában.

Kiderül a beszámolóból, a csempészek árunak tekintik azokat a személyeket, akik fizetnek, hogy Nyugat-Európába juthassanak. A migránsok rovására próbálnak haszonra szert tenni, egyedül az fontos csak számukra, hogy “az árunak ne legyen baja”. A csempészek folyamatosan dobozoknak, zsákoknak, áruknak hívják a migránsokat – magyarázta az embercsempészet elleni küzdelem központi hivatalának vezetője, Gerald Tatzgern.

A jelentések szerint hetente körülbelül 3000 migránst fognak el, az elmúlt napok átlaga pedig folyamatosan 600 fölött van. A legtöbb elfogás Burgenlandban jelentkezik. Az Ausztria szerte naponta bevetett 495 határőrből 350 is itt teljesít szolgálatot. Őket egészíti ki 385 osztrák katona, akik támogatják a rendőrség munkáját.

Tájékoztatást adtak arról, hogy Ausztria számára nem csak a belső határok ellenőrzése a fontos, jelenleg 54 osztrák rendőr teljesít szolgálatot a Magyarországon, október 24-től ezt a számot 70-re emelik a schengeni külső határ védelmét megerősítve.