Hamarosan jöhet az egynapos sztrádamatrica!

Gyorsforgalmi M85 / cyberpress.hu

Az Európai Parlament jóváhagyta az egynapos sztrádamatrica bevezetését az egész Európai Unióban, így várhatóan a közeljövőben lehetőséget kell biztosítania az útkezelőknek/útfenntartóknak arra, hogy a gépjárművezetők akár egynapos úthasználati matricát vásároljanak. – értesült a tachometer.parameter.sk. Az egynapos sztrádamatricát minden országnak kötelezően be kell vezetnie.

A bevezetés időpontja ugyan még bizonytalan, azonban az információk szerint első lépcsőben a teherautókra vonatkozóan vezetik majd be. Újdonság lesz az is, hogy az európai törvény kitér arra, hogy amolyan sávos fizetési lépcső lesz alkalmazva, ami azt takarja, hogy az alapján emelkedik majd a napi matrica ára, hogy mennyire környezetbarát üzemanyaggal működik a jármű.  Értelemszerűen itt a benzines, gázolajos, hibrid vagy éppen elektromos meghajtásra gondolnak.

A módosítást javasló képviselők azzal indokolták az egynapos úthasználatdíj bevezetését,  mert meglátásuk szerint értelmetlen dolog egyhetes vagy akár havi matricát megvásároltatni azokkal az autósokkal is, akik mondjuk éppen csak átutazóban vannak, és például csak egy félórát használják az autópályát valamely országban. A üzemanyag miatti árkülönbözet pedig azt a célt szolgálja, hogy egyfajta kompenzációs összeg gyűljön össze a szennyezésért, amit akár a klímaváltozás elleni harcra illetve környezetvédelemre is lehet majd fordítani.