Ha hó végi csütörtök, akkor közgyűlés Sopronban

A soproni Fő tér a Tűztoronnyal és a Városházával / Fotó: cyberpress.hu / archívum

November 24-én csütörtökön délután ismét a városháza nagytermében ülnek össze az önkormányzat tagjai, hogy a rendes után rendkívüli nyílt üléseken vitassák meg a napirendeket.

A sopron.hu városi portálra feltöltött meghívók és előterjesztések alapján egy rutin ülésről lesz szó, ahol többnyire adminisztratív kötelességeinek tesznek eleget a határozathozatalokkal. Elsők között a Halász utcai tagóvoda épületrészére vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettségüknek tesznek eleget. Az ingatlant 2010-ben az állam az önkormányzat tulajdonába adta, a szerződésben foglaltak betartásáról pedig 15 éven át be kell számolniuk.

Dr. Farkas Ciprián előterjesztést nyújtott be a Deák téren található multifunkciós épülettel összefüggő tulajdonosi döntésről, ezt zárt ülés keretében tárgyalhatják. A szóban forgó ingatlan és környezetének rendezése nemrégiben megindult, a soproni és térségi borászok tevékenyéségnek köszönhetően.

A helyi temetkezési rendről szóló önkormányzati rendelet módosításának szükségességére a megyei kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva hívta fel a figyelmet. A magasabb szintű szabályozásoknak megfelelve szükségesség vált a helyi idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendelet módosítása is.

Zárt ülésen döntenek Sopron önkormányzati képviselői a 2022. évi városi kitüntetések adományozásáról. A díjakat minden évben a Hűség Napján, december 14-én adják át.

Ezt követően rendkívüli közgyűlés összehívására került sor, melyen első napirendként a Polgármesteri Hivatal igazgazási szünetének elrendeléséről születhet döntés. A kormányzati igazgatási szervekhez igazdova a soproni városházán is igazgatási szünetet rendelnek el 2022. december 22. és 2023. január 6. között.

A II. Rákóczi Ferenc utca 27. szám alatti két ingatlan elővásárlási jogról zárt ülésen dönthetnek. Az önkormányzati tulajdonrésszel bíró F.K.L. Sportszolgáltató Kft. soron következő taggyűlésével kapcsolatban is határozni kell.

Dr. Ragány Misa azonnali hatályú lemondását követően kettős ügyvezetést bíztak meg a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatására, így a vezetői tisztség pályáztatását is meg kell indítani. A megbízatás határozott időre szólna, 2023. áprilisától 2028. januárjáig.

Együttműködési megállapodás megkötésére kell sort keríteni a Soproni Vízmű Zrt.-vel az 59 millió forintos állami többlettámogatás ügyében. A kormányzati plusz forrást arra használhatják fel, hogy a Lővér Uszoda a téli fűtési időszakban is zavartalanul fogadhassa a havi 25 ezer látogatóját.

Az M85-ös autóút építése során újabb területigények jelentkeztek, mely során az Állami Főépítészhez kell fordulni térségi területfejlesztési engedély kérelmével. A végcsomópont és az alagút energiaközpont beközlekedő útjai vonatkozásában ezért várhatóan pótkisajátításra kerülhet sor.

2400 lámpatest újult meg 2015-re Sopronban, a korszerű LED közvilágítás kiépítése vissza nem térítendő támogatásból valósult meg / Fotó: cyberpress.hu archívum

Jegyzői előterjesztésre napirendre kerül a veszélyhelyzeti közvilágítási racionalizáció egyes szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotása is.

Az előterjesztésből kiderül, az önkormányzatot kormányrendelet ruházza fel a takarékossági intézkedés bevezetésére, azaz a közvilágítás kiadásainak nagyságrendileg 50%-os csökkentésére. A rendelettervezet értelmében a polgármester felhatalmazást kap, hogy egyedi utasítással eltérhessen a közvilágítási rendszer üzemeltetését végzők közötti szerződéses jogviszonytól. A rendeletben foglaltak szerint települési szinten a közvilágítási berendezések legfeljebb 50%-át üzem kívül helyezik.

A rendelet kitér arra, hogy tilos üzemen kívül helyezni azokat a közvilágítási berendezéseket, melyek gyalogátkelők megvilágítására szolgálnak, egészségügyi, szociális és oktatási intézmények környezetében helyezkednek el, valamint jelentős forgalmat lebonyolító csomópontokat, útkereszteződéseket világítanak meg.

Mindezek átmeneti intézkedések, ahogyan arról a cselekvési terv elfogadása kapcsán is írtunk. A hivatalos szövegezés szerint a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba (2022. november 15.) és az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti

veszélyhelyzet végének kihirdetésével egyidőben hatályát veszti!

Sor kerül zárt ülés keretében a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata folyószámla-hitelkeret szerződésének megkötéséről szóló előterjesztés megtárgyalására. A nap végén továbbá a 2022. évi városi költségvetés módosításáról és a helyi civil szervezetek támogatásáról is döntés születhet.

A javaslat szerint a soproni civil szervezetek évek óta partnerei a város rászorulókat segítő tevékenységének. Ennek megbecsüléseképpen 100.000 Ft-tal, egységes összegben támogatja az önkormányzat az Alternatívák Alapítvány, az Árvácska Alapítvány, a Határok Nélkül Soproni Művészeti és Kulturális Alapítvány, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálat, az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Soproni Csoportja, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (soproni Szociális és Fejlesztő Központ), a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a Soproni Evangéliumi Gyülekezet, a ,,Segítség a mosolyodért” Közhasznú Alapítvány, a Sopron Segít Közalapítvány, a Soproni Baptista Gyülekezet valamint a Szeretet Háza Alapítvány karácsonyi jótékonysági tevékenységét.

Ételosztás Sopronban a Szeretet Háza szervezésében / Fotó: cyberpress.hu archívum

Előterjesztések a sopron.hu nyomán