Fölszállott a páva, vármegye – házára …

Mini Vármegye Makettpark Sopron / fotó: cyberpress.hu archívum

A benyújtott módosítás 2023. január 1-jén lépne hatályba és látszólag némi összefüggés fedezhető talán fel azzal is, hogy a kormány a költségvetés mellé benyújtott salátatörvénnyel főispánokká nevezné át a kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottakat.

ISPÁN JELENTÉSE:

Legismertebb jelentésében a vármegye király által kinevezett első embere a középkorban, ilyen minőségében megfelelt a grófi rangnak. Ispán állt a királyi udvartartás (udvarispán), a királyi kápolna (kápolnaispán), a pénzügy-igazgatás különböző szintjei (harmincadispán, pénzverőispán, sókamaraispán, urburaispán) élén is.

FŐISPÁN JELENTÉSE:

A nemesi vármegye első, a király személyét képviselő tisztviselője. E méltóságot a király adományozta tetszés szerinti időre. A kinevezésről a király értesítette és engedelmességre szólította a vármegyét. 

 

No de ezeken felül van azért fontos dolog is, mégpedig az, hogy a módosításokban szerepel az is, amely előírná, hogy az önkormányzati választásokat az EP-választással egyidejűleg kell megtartani hazánkban, amely már a következő voksolás alkalmával is így lenne.

 

Tehát jöhetnek a VÁRMEGYE elnevezések és az ISPÁN rangok … aztán lehet jönnek az ALISPÁNOK, a NÁDOROK és a VÁRNAGYOK … és talán lesznek KRÓNIKÁSOK IS!