Figyelmeztető sztrájkra készülnek, úgy néz ki hétfőn egyetlen ÖBB vonat sem közlekedik

ÖBB szerelvén érkezik Sopron állomásra 2016. januárjában. Fotó: cyberpress.hu archívum / Koszorú Mihály

Frissítés (2022.11.27. 17:00) / MÁVINFORM közlemény:

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint november 28-án, hétfőn 24 órás munkabeszüntetésre kerül sor. Hétfőn 0-tól 24 óráig az ÖBB teljes hálózatán felfüggesztik a vonatközlekedést. Már vasárnap este is lehet forgalmi változásokra számítani Ausztriában, illetve az onnan közlekedő EuroNight vonatoknál is. Javasoljuk az Ausztria felé, felől utazóknak, hogy feltétlenül tájékozódjanak az ÖBB és a MÁV utastájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál.

A szolgáltatási területükön a vonatközlekedés teljesen szünetelni fog hétfőn egész nap, az ÖBB pótlóbuszokat sem szervez. A MÁV-START magyar-osztrák viszonylatú és azon túlmenő nemzetközi vonatai az eredeti menetrendjük szerint, de csak Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd határállomásokig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapestre. A Hegyeshalom állomáson át közlekedő bécsi elővárosi vonatok osztrák területen nem közlekednek, az EuRegio vonatok ezért csak Győr és Hegyeshalom között járnak. A Hegyeshalomból induló bécsi elővárosi vonatok is a teljes útvonalukon kimaradnak a menetrendből.

Frissítés (2022.11.27. 15:00):

Az 50 ezer vasutast képviselő vida mintegy tíz órán át tárgyalt a WKÖ gazdasági kamarával, ám nem jutottak konszenzusos álláspontra. Figyelmeztető sztrájk lesz 2022. november 28-án 0 és 24 óra között, nem közlekednek a vonatok Ausztria szerte. Kijelentették, a figyelmeztető sztrájk gazdasági, és az ingázót érintő következményeiért kizárólag a gazdasági kamarát terheli felelősség.


Megkapta az engedélyt az ÖGB-től, azaz az osztrák szakszervezeti szövetségtől a vasúti dolgozókat képviselő vida szakszervezet, így 2022. november 28-án hétfőn 0:00 és 24:00 között várhatóan figyelmeztető sztrájkot tartanak Ausztriában.

A tárgyalások az érintettek között a hétvégén is zajlanak, azonban ha nem születik megállapodás, az ÖBB által közlekedtetett vonatok az érintett időszakban nem fognak közlekedik, pótlásukra sem kerül sor.

A szakszervezti képviselők nem fogadták el a munkaadó ajánlatát melyet a növekvő infláció miatt kezdeményeztek. A vasutasok által kilátásba helyezett országos sztrájk háttérben az áll, hogy a kollektív szerződés tárgyalásának ötödik fordulója után a munkáltató megszakította az egyeztetési folyamatot. A sztrájk célja, hogy a WKÖ, az osztrák gazdasági kamara vasúti szakszövetsége ismét tárgyalóasztalhoz üljön velük, valamint a kollektív szerződés és a bérek emelésére irányuló igényeket teljesítsék. Közleményükben kiemelik, meg kívánják növelni az alacsonyabb keresettel rendelkezők bérét. Fellépnek a sztrájk megakadályozása ellen és az esetleges munkajogi következményekkel szemben. A sztrájkbejelentést követően közzétették, november 26-án szombaton 16 órakor újabb egyeztetésre kerül sor. Ettől párhuzamosan folytatódik az egész Ausztriára kiterjedő sztrájk előkészülete is.

A figyelmeztető sztrájk miatt valószínűsíthetően hétfőn egész nap nem közlekednek vonatok Ausztria egész területén, valamint az országhatárt átlépő vonatok sem közlekednek. 

Naprakész információkat az aktuális közlekedési helyzetről az öbb.at honlap közöl.