Elszállították a közterület-felügyelők az autót, ami szabálytalanul foglalta az értékes parkolóhelyet

Közterületen tárolt autót szállítottak el az Ibolya úti lakótelepen / Olvasói fotó, köszönjük!

Parkolókból soha nem elég, és roppantul bosszantó, ha egy-egy helyet heteken át foglalják a hatósági jelzés nélküli autók. Olvasói beszámoló alapján az Ibolya úti lakótelepen is kevés a szabad hely, ezért is jó hír, hogy a városi közterület-felügyelők egy szabálytalanul tárolt gépkocsi elszállításáról intézkedtek még június végén.

Tudósítónk megemlítette, hogy a fotókon látható Opel személygépkocsit mozdulatlanul tárolták hónapokig. Ismertette, nehéz megállni a lakótelepen, gyakran azok is a közterületi parkolókat használják, akiknek garázsuk van. Ezzel foglalva a helyet mások elől, míg a garázs üres.

Az olvasói megállapítás szerint hely lenne még parkolókat kialakítani, de mindeddig hiába kérték az illetékes képviselőnél ezek megvalósítását.

A rendelkezések alapján forgalomból kivont, lejárt műszaki engedélyes gépjármű, valamint az olyan jármű, amely állapotánál fogva a közúti közlekedésben nem tud részt venni legfeljebb harminc napig állhat a közterületen, ezt követően nem tárolható ott. A tudomásszerzést követően ketyegnek tehát a napok, az elszállítás előtt megkísérlik értesíteni az üzembentartót, akit az eljárás költségei is terhelnek, beleértve az elszállítás és a tárolás díjait. Amennyiben egy járműért hat hónapon belül nem jelentkeznek, az a találó birtokába is kerülhet, s akár dönthetnek annak értékesítéséről és más célú hasznosításáról is.

Közterületen tárolt autót szállítottak el az Ibolya úti lakótelepen / Olvasói fotó, köszönjük!

Sopronban rendkívül sok a közterületen jogtalanul tárolt gépkocsi, erről korábban bővebben is írtunk. Ebből idézve 2015-ben 27 db, 2018-ban 46 db autót kellett elszállítania a városvezetésnek. A közterület-felügyelők által elszállított gépjárművekről az önkormányzat honlapján lakossági tájékoztatót is közzétesz az elszállítás körülményeiről. Idén eddig tíz ilyen intézkedésre került sor a portál közzététele szerint, ezt növeli egyel a Ibolya úti elszállítás.

Sok magyar forgalmi rendszámmal nem rendelkező autót állítanak le az utcákon, melyet vélhetően jutányos áron bontási céllal hoznak be külföldről. Mivel sokan éltek a június 30-ig tartó műszaki vizsga moratóriummal, vélhetően idén nyáron megnő azoknak az autóknak a száma, melyek továbbra is lejárt műszaki engedéllyel foglalják a köztereket. Megújított vizsga hiányában a kocsi nem vehet részt a forgalomban.