Egy burgenlandi templom perselypénzét lopta a munkanélküli nő

Purbach (Feketeváros) templomának perselyéből halászott pénzérméket és bankjegyeket az a 46 éves magyar állampolgár, akit sikeresen azonosítottak az osztrák hatóságok. Állítása szerint anyagi nehézségek miatt folyamodott a lopáshoz, bíróság előtt az ügye.

Az egyházközség képviselői 2021 elején figyeltek fel arra, hogy az adománygyűjtő perselyből hiányzik némi pénz. Feltételezésüket a templomban gyújtott gyertyák száma is alátámasztotta, hiszen a mécsesekért 60 eurocentet fizetnek az adakozók. Visszatérő problémává vált a lopás, ezért térfigyelő kamera felszereléséről döntöttek. Az ősz folyamán rögzített videófelvételen egy női alak tűnt fel, aki egy csipesz segítségével érméket és bankjegyeket halászott elő a perselyből.

A bvz.at beszámolója szerint a hölgyet a héten állították bíróság elé, a vád szerint tavaly január és október között összesen 600 euróval károsította meg az egyházközséget. A vádlott védelmében elmondta, igaz, hogy lopni járt be a templomba, de nem 15-ször volt, és nem is 600 eurót zsákmányolt. Mindösszesen 4-szer lopott, mintegy 45 eurónyi összegben. A magyar nő azt állította, hogy álláskereső, munkanélküli segélyt nem kap, kevés pénzből él, amit az édesapjától örökölt. Augusztus végén 200 eurós bírságot kapott, mert nem jelentkezett be Ausztriában. Ezután ment el lopni – adta válaszul a hölgy.

A kismartoni bíróságon megtartott tárgyaláson a bíró elterelést ajánlott fel az vádlottnak, mely a büntetőeljárás lefolytatásának alternatívája. Amennyiben ezt elfogadja, és a kiszabott 360 euró bírságot megfizeti, az eljárást megszüntetik, és mentesül a további esetleges büntetőjogi következményektől.

Nyitókép illusztráció!