Civil kezdeményezés állítana emléktáblát Molnár László főhadnagynak

Fotók: Koszorú Mihály / cyberpress.hu

Vitéz nemes Molnár László a második világháború egyik leghősiesebb és legeredményesebb vadászpilótája. 1944. augusztus 7-én veszítette életét Káld térségében egy amerikaiakkal vívott légicsatát követően. A hősi halált halt főhadnagy látványos sírja a sopronbánfalvi Hősi Temető bejáratánál sokak számára lehet ismerős.

A csupán huszonhárom éves kort megélt fiatalember a hazáért végzett szolgálatáért, bátorságáért kiérdemelte a legmagasabb katonai kitüntetések egyikét is. Huszár András és Kövesdi Kolos kezdeményezik, hogy emléktáblával emlékezzenek és másokat is emlékeztessenek a dicső hazafira.

Mint felhívásukban írják, a helyszín a család egykori, megsemmisült házának helyén álló tömbház a Mátyás király utcában a vasútállomás környékén. Sopron kisgyermek kora óta otthona volt Molnár Lászlónak.

Az emléktábla kihelyezését a lakóközösség támogatja, de az ötletgazdák legnagyobb örömére a főhadnagy leszármazottjai is támogatják az elképzelést. Az emléktábla üzenete komoly és lelkesítő, megjelenése és mérete pedig tekintélyt parancsoló – áll a felhívásban, amely részletezi: 80 cm magas, 60 cm széles, 2 cm vastag fekete gránit tábla szolgáltatja az alapot, amelyen nagyméretű gravírozott portré homokfúvással, aranyszínű szöveg lesz látható.

Nagy szakmai tapasztalattal rendelkező kivitelező megbízását tervezik, melyhez támogatókat keresnek. A nemes ügy mellé állók felajánlásaikat a felhívásban foglaltak szerint tudják eljuttatni a megfelelő helyre:

Fontos kiemelni, hogy a kezdeményezés teljes mértékben alulról szerveződő, civil és nonprofit jellegű.

Az emléktábla avatását 2022. augusztus 14-én vasárnap tervezik.

Forrás: Facebook