Béke – A nemzetek felett / Nyilvános filmvetítés és zenei ősbemutató volt Sopronban

Szabadtéri vetítés az Erdészeti Múzeum homlokzatán. A Megafilm gyártásában készült, a trianoni békediktátumot új megvilágításba és értelmezési keretbe helyező Béke – A nemzetek felett című filmet egy időben vetítették Sopron mellett Keszthelyen és Békéscsabán 2022. január 7-én / Fotó: cybeprress.hu

Január 7-én, éppen 102 évvel azután, hogy a magyar békedelegáció megérkezett Párizsba, szabadtéri filmvetítéssel készült a Béke – A nemzetek felett című film gyártója, a Megafilm. Pénteken délután Sopronban, Keszthelyen és Békéscsabán egyidőben vetítették le a bemutatásra váró film szerkesztett, pár perces izgalmas verzióját, ám még ezelőtt egy igazán különleges zenei produkcióra is sor került.

Premier a soproni Fő téren: a harangjáték után élőben szólalt meg a Csík zenekar hegedűsének, Szabó Attilának a Hazám, hazám című dala Kónyai Tibor, soproni zongoraművész és zeneszerző átdolgozásában.

Ezt követően az Esterházy Palotában lévő Erdészeti Múzeum belső udvarának homlokzatára vetítve részletet mutattak be a Megafilm gyártásában készült, a trianoni békediktátumot új megvilágításba és értelmezési keretbe helyező Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilmből.

Mindezek induló elemei voltak annak a középiskolásoknak hirdetett, egyéni látásmód, önálló felfedezés bemutatására is lehetőséget adó vetélkedőnek, amelyben Trianon kulcskérdéseire kereshetik és kaphatják meg a választ a résztvevők. A vetélkedőre három fős, 9-12. osztályos középiskolás diákok jelentkezhetnek. Az online kitölthető kvízből és egy önálló, Trianonnal összefüggő felfedezést, emléket kreatívan bemutató gyakorlati feladatból – filmkészítésből – álló versenyen dobogós csapattagjai és felkészítő tanáraik értékes nyereményekkel gazdagodhatnak. Részletek a nemzetekfelett.hu oldalon olvashatók.

A filmet várhatóan februárban mutatják be a magyar mozik, így néhány hét múlva a nagyközönség is láthatja.