A soproni könyvtár szűkített nyitva tartása sokak számára teszi elérhetetlenné a szolgáltatást (FRISSÍTVE)

Tájékoztató a soproni központi könyvtár nyitva tartásának módosításáról / Forrás: szivk.hu

Frissítés (17:00): Cikkünk újabb információkkal bővült, részletek alul.

A soproni önkormányzat szeptember végén döntött az energiaválság kapcsán szükségessé vált takarékossági intézkedésekről, melyek közt a fenntartása alá tartozó egyes intézmények sorsáról is határoztak a fűtési időszakra vonatkozóan.

A Széchenyi István Városi Könyvtár látogatói korlátozásáról is döntés született, míg a Bánfalvi Fiókkönyvtárban teljes szünetet rendelt el.

A közgyűlési határozat alapján a kiadások csökkentéséhez a soproni városi könyvtár akképp járul hozzá, hogy a látogatási rendjét novembertől október 17-től áprilisig mindössze heti 2x fél napra módosították. A Pócsi utcai intézmény a határozatban foglaltak szerint péntekenként 15-18 óráig, szombatonként 11-14 óráig várja az olvasókat. A Bánfalvi Fiókkönyvtár működtetését 2023. április 30-ig szüneteltetik.

Noha a döntés fájó, mégis érthető: az elszállt energiaárak és a megnövekedett rezsiköltések miatt a város alapvető szolgáltatásainak működtetése lett az elsődleges.

Azonban nyitva tartás ilyen módú szűkítésével sokak számára teljes mértékben ellehetetlenül a soproni könyvtár látogatása. A szerkesztőségünkhöz eljutott visszajelzések és olvasói levelek alapján többen sérelmezik, hogy az időpontok tekintetében nem a legjobb döntés született.

A péntek délutáni időpont például azok számára nem megfelelő, akik középiskolás és egyetemista kollégistaként ilyenkor már hazautaznak, így nem tudnak hozzájutni szakkönyvekhez. A következő fél évre azok számára is megszűnhet a könyvtárhasználat, akik levelező tagozatos hallgatóként éppen hétvégén utaznak el Sopronból.

Bár a szombat délelőtti időpont sokkal inkább kedvez a családosoknak, de az óvodások, kisiskolások számára éppen ez a napszak az ebédezés és a délutáni alvás ideje.

Fotó: cyberpress.hu archívum

Fontos kiemelni, hogy a közgyűlési határozat felhatalmazta a polgármester a további intézkedések megtételére, mind ezek végrehajtására október 31-ét szabta meg határidőnek. Így nem elképzelhetetlen, hogy a város első embere a felmerült lakossági igényekkel összhangban a nyitvatartási rendet felülvizsgálja.

Úgy érezni, erre van is igény a soproniak részéről, hiszen bár az online térben szinte minden megtalálható, mégis újra népszerűségnek örvend a hagyományos könyvolvasás.

Egy hétköznap délutáni, akár két órás nyitvatartási sáv is nagy segítség lenne.

Egy olvasói levélben arra is felhívták a figyelmünket, hogy a járványügyi bezárások ideje alatt bevezetett kapulji szolgáltatást is fenntarthatnák ebben a nehéz időszakban. Ez lényegében azt jelentette, hogy a kikölcsönözni kívánt könyvet online lekérve az intézmény bejáránál lehetett átvenni.

A városi könyvtár honalpja mindenesetre már tájékoztat a változásokról, közleményükben azt írják, az elkövetkező időszakban azon dolgoznak, hogy látogatóik számára megkönnyítsék és a megváltozott körülményekhez mérten kényelmessé tegyék a központi könyvtár látogatását.

Olvassa el összefoglalónkat ide kattintva a takarékossági intézkedésekről, hogy a város közszolgáltatásait milyen mértékben érinti az energiaválság.

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően érkezett be szerkesztőségünkhöz a Széchenyi István Városi Könyvtár nyitvatartási rendjének változtatásáról szóló email, melyet az alábbiak szerint közlünk:

Széchenyi István Városi Könyvtár 2022. október 17-től az európai energiaválság miatt meghozott takarékossági intézkedések alapján megváltozott nyitva tartással várja Olvasóit!

KÖZPONTI KÖNYVTÁR (Pócsi u. 25.)

Péntek: 15:00 – 18:00

Szombat: 11:00 – 14:00

Bánfalvi Fiókkönyvtár (Bánfalva, Bánfalvi út 180.) szolgáltatása 2022. október 17-től 2023. április 30-ig szünetel.

Az intézményünkben a 2022. október 21-ére meghirdetett Kerekítő zeneovi bábos-zenés foglalkozás programunk elmarad!