A Nemzeti Ünnep szónoklatainak margójára

illusztráció

Jellemzően minden nemzeti ünnepi rendezvénynek van egy vezérszónoka, aki manapság egy hatalmon lévő politikus személyében testesül meg, aki a közpénzből megvalósított színpadi körítés emelvényéről szól a néphez. Ezekben az esetekben jellemzően egy olyan politikus a kiválasztott, aki az aktuális helyszínnek a polgármestere vagy az országgyűlési képviselője vagy éppen maga a miniszterelnöke.  Ezzel alapjaiban talán nem is lenne baj – persze azért ezen is lehet vitatkozni – hiszen ez nem csak hazánkban van így, hanem mondhatni a világ minden táján egy megszokott és elfogadott gyakorlattá vált. Mindenhol az aktuális politikai rendszer egy jeles képviselője osztja meg a gondolatait a megemlékező, ünneplő tömeggel, azonban egyre gyakrabban fordul elő az, hogy ők bizony keverik a szezont a fazonnal, ami bizony sokaknak a nemtetszését váltja ki. Mondjuk úgy, hogy többnyire joggal. Ők azt vallják, hogy egy nemzeti ünnepi beszéd ne pártpropaganda legyen, hanem méltó az adott ünnepi megemlékezéshez és olyan gondolatokat osszon meg az adott szónok, amely valóban emeli az esemény fényét és rávilágít a történelmi tettekre.   

Persze van, amikor visszafogott beszédeket mondanak az említett szónokok és valóban az ünnephez méltó retorika mentén haladnak és ezzel valóban hozzájárulnak az eseményhez, azonban sajnos egyre szomorúbb gyakorlat az, hogy ezeket a beszédeket amolyan aktuálpolitikával átszőve adják elő, felhasználva az alkalmat arra, hogy nézeteiket eljuttassák azokhoz is, akiket egyébként nem érnek el, vagy mondjuk nem kíváncsiak azokra. Sok esetben ez már annyira messzire megy, hogy maga az ünnepi esemény miatti tiszteletadás marad ki a szövegből – vagy csak éppen érinti pár mondattal – és inkább egy politikai nagygyűlés gondosan, előre megszerkesztett felolvasó előadását, üzenetét prezentálja, elhomályosítva azt az ünnepet, amelyre az emberek többsége azért megy el, hogy az előtt az történelmi esemény előtt tisztelegjen, amelyhez az aktuálpolitikának cseppet sincs köze.

Ami a legszomorúbb, hogy pont az említett politikai áthallások vagy szándékos terelgetések miatt már ezek az ünnepségek is egyre megosztóbbak lettek és ezáltal sok olyan honfitársunk nem megy el az amúgy közös ceremóniákra, amelynek az lenne az célja, hogy együtt, közösen, politikai nézetektől függetlenül tisztelegjünk hazánk múltjának eseményei, illetve hőseinek a tettei előtt.

Persze ezek a hangsúlyosabb pártpropagandát tartalmazó beszédek leginkább ilyenkor, országgyűlési választások évében, vagy mondjuk önkormányzati választások éveiben erőteljesebbek, azonban talán ilyenkor sem szabadna elfelejteni azt, hogy egy ország vagy egy város, település vezetőjének  – közjogi méltóságának –  ilyenkor nem csak a pártcsaládjába tartozó polgársághoz kell szólnia, hanem mindannyiunkhoz magyarokhoz, és úgy, hogy ne a pártpolitikai nézeteket tolja és így a megosztottságot generálja, hanem erősítse azt az összetartozást, amely összeköt bennünket magyarokat a határainkon belül és túl, politikai nézetektől függetlenül!

Hiszen mindannyian magyarok vagyunk és múltunk, jelenünk, sőt a jövőnk is közös!

 

Leczovics Zsolt